Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Mikulově začíná festival představující národnostní menšiny

Výstavou a diskuzí o migraci dnes v Mikulově začne Festival národů Podyjí. Každoročně představuje kulturu a tradice národnostních menšin žijících v moravské a rakouské části Podyjí. Třídenní akce se letos koná posedmnácté. Program poskytl Přemysl Janýr ze spolku Národy Podyjí.

Cílem festivalu je podpora odlišných kultur a jejich vzájemného soužití na jednom území. V sobotu účastníci položí věnce obětem národnostní nesnášenlivosti v Pohořelicích na Brněnsku, Drasenhofenu a Poysdorfu v Dolních Rakousech.

Festival dnes zahájí vernisáž kreseb a fotografií zachycujících syrské děti. Kresby jsou dílem Evy Zahradníčkové, fotografie pořídil Stanislav Krupař. Následovat bude diskuze o migraci, které se zúčastní dobrovolníci pomáhající uprchlíkům z Blízkého východu.

V sobotu se na náměstí představí 17 národností se svými gurmánskými specialitami, mezi nimiž budou letos nově například irská, španělská nebo vietnamská jídla. Program na náměstí doplní taneční a hudební vystoupení 13 kapel. Celý víkend završí nedělní společná snídaně na náměstí, která má podle organizátorů podnítit neformální diskuzi o soužití odlišných národů.

Své zastoupení na festivalu mají například Bulhaři, Srbové, Romové, Italové, Vietnamci nebo také Chorvati, kteří minulý rok v krojích na koňských spřeženích podnikli cestu z Bosny na Moravu. Připomněli tak pouť asi 200.000 lidí, kteří v 16. století prchali před Turky.

Zdroj: ČTK

Štítky Mikulov, festival, Přemysl Janýr, kultura, Národní park Podyjí, Stanislav Krupař, Dolní Rakousy, Poysdorf, Pohořelice, Drasenhofen, Brněnsko, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Mikulově začíná festival představující národnostní menšiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.