Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská přehrada má vodu s mírně zhoršenými vlastnostmi

Všech pět sledovaných koupališť Brněnské přehrady má vodu s mírně zhoršenými vlastnostmi, vyplývá z výsledků měření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Ke koupání je však podle hygieniků stále vhodná.

Týká se to Kozí horky, Osady, Rakovce, Rokle i Sokolského koupaliště. U ostatních sledovaných přírodních koupališť, kterých je celkem asi 20, nezjistili hygienici žádné zhoršené vlastnosti.

Kvalitu vody zhoršuje počasí. Při horku se mohou přemnožit sinice, při dešti se mohou do vody dostat naplavené nečistoty. Voda se zhoršenými vlastnostmi může být kalná nebo cítit rybinou, avšak podle hygieniků by neměla nikomu způsobit problémy. Pokud už má voda zhoršenou jakost, stále se v ní lze koupat, ale mohla by například podle hygieniků alergikům způsobit kožní vyrážku.

Hygienici provádějí měření nejméně jednou za měsíc a u některých přírodních koupalištích i vícekrát. Některá koupaliště, například Brněnskou přehradu, sledují i jiné organizace jako třeba Povodí Moravy. Informace pak mohou lidé vidět na informačních tabulích, kde je uvedeno, zda je možné se ve vodě koupat, nebo jestli je ke koupání nevhodná, či dokonce nebezpečná.    

Kromě Brněnské přehrady se lze koupat v Letovicích a Palavě i rybníku Suchý na Blanensku, v jezírku Wellness Infinit Maximus v Brně, v brněnském přírodním koupacím biotopu, v Kovalovicích na Brněnsku, na Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku i na Vranovské přehradě, Banticích, Vémyslicích a Výrovicích na Znojemsku.

Zdroj: ČTK

Štítky Brněnská přehrada, koupaliště, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Povodí Moravy (státní podnik), Rokle, Rakovec, Kozí horka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská přehrada má vodu s mírně zhoršenými vlastnostmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.