Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské univerzity opravují koleje, některé ale zvýší cenu

Brněnské vysokoškolské koleje čeká v letních měsících pravidelná údržba a rekonstrukce. Univerzity se snaží hlavně o zvýšení komfortu, letos však na dvou největších brněnských vysokých školách stoupne cena kolejného. Zájem o ubytování je v posledních letech stabilní, kapacity škol bývají naplněné.

Masarykova univerzita má přibližně pro 30.000 studentů připravených 4041 lůžek ve 12 budovách. Opravy v letních měsících čekají největší komplex tří bloků kolejí Vinařská. "Začala druhá etapa výměny umakartových bytových jader a modernizace studentských pokojů," řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Pokoje se renovují i v dalších budovách, na koleji Kounicova také vymění oba starší výtahy. Na opravy univerzita letos vyhradila 20 milionů korun. Zájem o ubytování na kolejích se podle Fojtové v posledních letech nemění, část kapacity je vždy vyhrazena pro nastupující studenty prvních ročníků.

Plně obsazené bývají koleje Vysokého učení technického v Brně (VUT), kde je největší zájem každoročně o dvoulůžkové pokoje. Pro studenty je celkem k dispozici 6096 míst, dalších několik stovek je pro krátkodobé a hotelové ubytování. Oproti loňsku technika zvýšila investice do modernizací kolejí o 15 milionů na 65 milionů korun. Peníze se použijí především na přebudování umakartových jader na zděná v jednom bloku kolejí Pod Palackého vrchem.

"Částečně dojde také k výměně podlah a nákupu nového nábytku," uvedla mluvčí univerzity Radana Kolčavová. Část peněz VUT využije i na rekonstrukci Hotelu Palacký, který poskytuje ubytování hostům školy i veřejnosti.

Také kvůli obnově nábytku a prováděným opravám obě největší brněnské vysoké školy zvýšily cenu kolejného od následujícího akademického roku v průměru o dvě procenta.

Veterinární a farmaceutická univerzita má v létě v plánu drobné úpravy a rekonstrukce. Hlavním cílem je opravit vzduchotechniku ve společných sociálních zařízeních, vymalovat chodby i pokoje a vyměnit část nábytku.

Podle ředitelky Kaunicových kolejí Ladislavy Horáčkové narostla v tomto akademickém roce poptávka. Ze současných studentů požádalo o ubytování zatím o asi 100 studentů více než loni. Kapacita Kaunicových kolejí nabízí 449 lůžek, další 140 poskytuje vysoká škola ve spolupráci s VUT.

Autoři

Štítky univerzita, vysoká škola, rekonstrukce, Vysoké učení technické v Brně, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské univerzity opravují koleje, některé ale zvýší cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.