Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městská část Brno-střed vybízí zájemce k možnosti nabídnout svůj strom pro letošní advent

Ačkoli se to  v tento letní čas jeví jako nepatřičné řešit  problematiku letošního vánočního stromu, který bude umístěn v rámci adventu na Zelném trhu, je však již nyní nutné zabývat se touto otázkou.

Radnice proto už v těchto slunečních dnech vybízí všechny zájemce k tomu, zda by byli ochotni využít možnosti darovat vhodný strom, který by náležitě reprezentoval městkou část o letošním adventu. Nabídky na využití adekvátních stromů z nejrůznějších zahrad a pozemků dostávala radnice i v minulosti, ale velmi podstatné je, aby byly vyřízené všechny náležitosti tj. potřebná přístupnost a  povolení ke kácení stromu  a také, aby se skutečně jednalo o hezky rostlý exemplář.

Pokud jste tedy z Brna a okolí, neváhejte a zkuste právě váš strom radnici nabídnout, jeho mimořádnost pak ocení letošní návštěvníci adventu na Zelném trhu.

V loňském roce byl Zelném trhu umístěn smrk pichlavý, který byl vysazen v roce 1971 Janem Vaškem v Želešicích na Školní ulici č. 291. Strom byl příliš blízko elektrického vedení a navíc musel ustoupit stavbě rodinného domu. Pořadatelům trhů ho koncem října nabídl a věnoval Ing. Zdeněk Gregor s rodinou s tím, že "v případě uplatnění jako vánoční strom na náměstí by mohl udělat radost spoustě lidí a nebyl by pokácen zbytečně". Smrk narostl do výšky 14 metrů a má obvod kmene 80 centimetrů. Poražen byl v pondělí 16. listopadu, kdy byl zároveň převezen do Brna a usazen na své místo na Zelném trhu.

Po ukončení akce pak bylo  dřevo z něj použito jako ekologické palivo. Smrk byl instalován do osazení vyprojektovaného přímo pro tyto účely a připraveného v rámci rekonstrukce Zelného trhu - základová patka počítala se stromem až do výšky 20 metrů. Posudek hodnotící zdraví stromu a jeho stabilitu před instalací vyhotovila Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně.

Štítky strom, advent, Zelný trh (Brno), Brno-střed, Brno, Mendelova univerzita v Brně, městská část, Želešice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská část Brno-střed vybízí zájemce k možnosti nabídnout svůj strom pro letošní advent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.