Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopravní podnik letos investuje rekordních 1,7 miliardy korun

Brněnský dopravní podnik letos investuje do nákupu nových vozidel a oprav tratí rekordních 1,7 miliardy korun. Už loni investice výrazně rostly a činily 1,2 miliardy. Výrazně se tak zrychlila obnova vozového parku, a to i díky dotacím z evropských fondů, vyplývá z výroční zprávy.

Brněnská MHD také přepravila nejvíce cestujících za posledních pět let, třebaže růst je jen velmi pozvolný.

Na loňské investice získal dopravní podnik více než polovinu peněz z Evropské unie, a to 671 milionů korun. Nakoupil za ně 88 autobusů na plyn a 30 kloubových trolejbusů. "Také se podařilo uzavřít smlouvu na nákup 23 tramvají Vario v letech 2016 až 2018. S pomocí vedení města se podařilo vyřešit letitý spor se Škodou Transportation, díky čemuž se nakoupí 20 tramvají 13T," uvedl ve zprávě generální ředitel Miloš Havránek. Loni se také podařilo dalších 55 zastávek osadit elektronickými informačními panely.

Loňský rok označil Havránek za rok dovršení změn v podniku, rok zhodnocení úspor a také za rok masivního čerpání dotací, v čemž chce pokračovat. Uspořit se loni podařilo například 77 milionů korun na pohonných hmotách díky levnější naftě a také díky přechodu části autobusů na plyn. Dalších 29 milionů se podařilo ušetřit na materiálu, úspornější je i opravárenství díky změnám vyplývajícím z auditu. Díky úsporám také rostl zisk, a to o 41 procent na 286 milionů, které se použijí na nákup tramvají.

Loni se zvýšil po dřívějších úsporách počet ujetých vozokilometrů o více než jedno procento na 37,6 milionu. Dopravní podnik totiž obnovil linku 63 a vznikla linka 45. Počet cestujících se loni zvýšil o necelý milion na 354,9 milionu, což je nejvíce za pět let.

Tržby z jízdného se drží už tři roky na stabilní úrovni, loni dosáhly 972 milionů korun. "Vychází to z toho, že se tarif měnil naposledy 1. ledna 2012. Zatímco rostou výnosy z denních a ročních jízdenek, klesají výnosy z měsíčních a čtvrtletních," uvedl Havránek. Celkové výnosy loni mírně rostly na 3,09 miliardy korun, na čemž se zásadní měrou podílela vyšší kompenzace z města. Ta vzrostla o 59 milionů na 1,81 miliardy korun.

Brněnský dopravní podnik je po pražském druhým největším v republice, stará se o 309 tramvají, 307 autobusů a 148 trolejbusů, ve flotile má také pět výletních lodí na Brněnské přehradě.

Zdroj: ČTK

Štítky dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna, Evropská unie, Škoda Transportation

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik letos investuje rekordních 1,7 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.