Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Voda v přehradě v Brně se mírně zhoršila, koupání je dále možné

Voda na některých koupalištích Brněnské přehrady má mírně zhoršené vlastnosti, vyplývá z výsledků měření krajské hygienické stanice. Podle hygieniků je však voda nadále vhodná ke koupání.

Horší kvalita je na koupalištích Kozí horka a Rakovec, na zbylých třech sledovaných koupalištích přehrady, mezi které patří Osada, Rokle a Sokolské koupaliště, je voda bez sebemenších problémů.

Hygienici sledují kvalitu vody nejméně jednou za měsíc. Na některých místech provádějí měření i častěji a některá koupaliště sledují i jiné organizace, například Brněnskou přehradu hlídá Povodí Moravy. V minulosti měla přehrada problémy s kvalitou vody a nedalo se v ní koupat, po vyčištění od sinic už je ale vhodná k rekreaci.

Vlivem počasí však může podle hygieniků docházet k tomu, že se kvalita vody zhorší kvůli přemnožení sinic. Voda pak může mít horší vlastnosti, může být kalná nebo cítit rybinou, případně může mít horší jakost. Ředitel odboru hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk už dříve řekl, že se lze koupat i ve vodě se zhoršenou kvalitou, aniž by lidem způsobila problémy. Pouze citliví jedinci mohou mít vyrážku nebo zánět spojivek. Pokud je voda nevhodná ke koupání nebo nebezpečná, lidé by se v ní koupat neměli.

Hygienici všechny zjištěné informace dávají rekreantům na informační tabule na koupalištích. Kromě Brněnské přehrady se dá koupat i v Letovicích, Pálavě a rybníku Suchý na Blanensku, v přírodním koupacím biotopu v Brně-jihu, v Kovalovicích na Brněnsku, v Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku a na Vranovské přehradě, v Banticích, Vémyslicích a Výrovicích na Znojemsku.

Zdroj: ČTK
  

Štítky koupání, koupaliště, přehrada, Brno, Brněnská přehrada, Krajská hygienická stanice, Povodí Moravy (státní podnik), Rokle, Rakovec, Osada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v přehradě v Brně se mírně zhoršila, koupání je dále možné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.