Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Boskovice náleží kultuře, začal festival pro židovskou čtvrť

Centrum Boskovic na Blanensku náleží ode dneška do neděle alternativní kultuře. Festivalu pro židovskou čtvrť nabízí českou i zahraniční hudbu, divadlo, besedy, výstavy, scénické čtení či výtvarné dílny, řekli pořadatelé.

Program 24. ročníku dnes dopoledne zahájily filmové projekce, nejvíce návštěvníků se čeká o víkendu. Pořadatelé očekávají, že na akci dorazí asi 4000 lidí.

Festival se od ostatních odlišuje tím, že se odehrává přímo ve městě, zejména v židovské čtvrti, jejíž propagaci je určený. Také ve farské zahradě, panském dvoře nebo na boskovickém hradě. "Proti loňskému roku program rozšíříme o festivalový průvod, který bude v neděli směřovat z hradu do farské zahrady, kde bude představení pro děti," uvedl Čestmír Huňát z pořádajícího sdružení Unijazz.

Hudební program i letos zaplní pět scén. Návštěvníci se mohou těšit na Lenku Dusilovou, Tata Bojs, Michala Prokopa, vystoupí například i Luboš Andršt nebo Jan Veselý Trio.

Program festivalu doplní osm výstav. Malby z posledních let představí Vladimír Havlík, slovenská fotografka Deana Kolenčíková odhalí svou post-dokumentární tvorbu. Fotografie, koláže, malby mapující romský koncentrační tábor v Hodoníně u Kunštátu a seznam všech vězněných s jejichkonci přiveze Michaela Pospíšilová Králová.

Organizátoři připravili i filmová představení. "Jeden filmový blok bude věnovaný takzvaným šestatřicátníkům: Janu Němcovi, Zdeňkovi Svěrákovi, Janu Kačerovi a dalším tvůrcům, kteří by letos slavili nebo slaví osmdesátiny," uvedl dramaturg projekcí v kině Panorama Petr Michálek. Další z bloků bude patřit rodině Topolů, filmem Věry Chytilové Šašek a královna pořadatelé připomenou 70. výročí narození Jiřího Bulise, který k němu složil hudbu.

Sdružení Unijazz pořádá festival v Boskovicích od začátku 90. let. Původním cílem bylo zachránit a obnovit židovskou čtvrť, která za komunismu chátrala. Nyní je festival věnován hlavně propagaci čtvrti. Cíl v podobě její záchrany považují pořadatelé za splněný, obnova zatím ale neskončila.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Boskovice, festival, kultura, okres Blansko, výstava, Unijazz, divadlo, Lenka Dusilová, Michal Prokop, Luboš Andršt, Jan Veselý, Vladimír Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boskovice náleží kultuře, začal festival pro židovskou čtvrť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.