Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Moravské zemské knihovně otevřeli španělskou knihovnu

V Moravské zemské knihovně (MZK) v Brně otevřeli španělskou knihovnu. Stává se tak pátou zahraniční knihovnou, kterou tato instituce spravuje. Do vínku dostala 200 španělských knih, dnes dokonce mohli návštěvníci mimořádně spatřit první vydání Cervantesova románu o rytíři Donu Quijotovi.

MZK na vytvoření knihovny spolupracovala se španělskou ambasádou a také s Masarykovou univerzitou, řekl novinářům ředitel Tomáš Kubíček.

Založit sbírku knih podle něj bylo velmi jednoduché. "Důležité však pro nás bylo napojit na sbírku i kulturní aktivity. Když jsme se na toto ambasády zeptali, bleskově odpověděli, že je to i jejich zájmem," řekl Kubíček.

Podle španělského velvyslance Pedra Calva-Sotela je obecně kulturní spolupráce Česka a Španělska na velmi vysoké úrovni. "Jsme připraveni spolupracovat i nadále, hlavně na Mezinárodním dni knihy. V Brně bych vypíchl také například festival Iberica," řekl Calvo-Sotelo. Zmínil i šest dvojjazyčných gymnázií v Česku, z nichž vycházejí maturanti s dvojjazyčným vysvědčením.

Španělská knihovna se bude ve spolupráci s Masarykovou univerzitou a ambasádou starat o kulturní program, tedy různé přednášky a semináře, filmové pořady či autorská čtení. "Role univerzity je pro fungování zahraničních knihoven nezastupitelná. Ambasáda může vytvořit systém grantů, může nabídnout autory na čtení, ale někdo se o tyto věci musí postarat," řekl Kubíček.

MZK spravuje ještě německou, rakouskou, americkou a anglickou knihovnu. V Brně funguje také francouzská knihovna pod Alliance Francaise. "Chtěli bychom také ruskou knihovnu, ale zatím jsme se s ambasádou nedohodli. Ruská kultura je důležitá a chtěl bych prezentovat aktuální podobu, i neoficiální," poznamenal Kubíček.

Moravská zemská knihovna vznikla v prvním desetiletí 19. století, jako data vzniku se uvádějí 1806 a 1808. V současné moderní budově v Kounicově ulici sídlí od roku 2001.

Zdroj: ČTK
   

Štítky knihovna, Moravská zemská knihovna, kniha, Tomáš Kubíček, Brno, Masarykova univerzita, Česko, rytíř, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravské zemské knihovně otevřeli španělskou knihovnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.