Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Valtický zámek navštívil rekordní počet lidí, za den přesáhl 1000

Zcela poprvé navštívilo zámek ve Valticích na Břeclavsku za jeden den přes 1000 lidí. Rekordní návštěvnost byla v neděli, uvedl dnes v tiskové zprávě kastelán Richard Svoboda. Vliv na to měla i letní škola staré hudby, která se od víkendu na zámku koná. 

Podle Svobody zámek za letošních prvních šest měsíců navštívilo více lidí než za celý loňský rok. Jejich počet přesáhl 50.000.

Hlavním lákadlem je trasa reprezentačními prostory lichtenšteinské rezidence, ale konkuruje jí nově otevřený naučný okruh s replikou barokního divadla i výstava loutkových divadel ze sbírek Moravského zemského muzea. "Tisíce lidí za poslední dva měsíce viděly i mimořádnou výstavu královských korunovačních klenotů a čínských bronzových a zlatých artefaktrů mnohdy starých tisíce let," uvedl Svoboda.

Turistům se o víkendu nově otevřela i barokní kaple vystavěná italskými mistry v první třetině 18. století. "Jako příjemný návštěvnický bonus v ní turisté mohou hned třikrát denně slyšet malý živý koncert na historické varhany vídeňského varhanářského mistra Walhtera," řekl Svoboda.

Dodal, že barokní divadlo bude po celé prázdniny hostit několik souborů. "Mimo mnoha jiných představení mohou návštěvníci několikrát spatřit barokní pantomimu na Vivaldiho Čtvero ročních období," uvedl kastelán. Od soboty se na zámku koná letní škola staré hudby, která potrvá do 10. července. Ve 30 třídách se stejným počtem lektorů pořadatelé očekávají 350 účastníků. Kromě toho je například na čtvrtek připravena Valtická barokní noc, jejíž hudební program osvěží i večerní ohňostroj. V půli července zase zahájí seriál koncertů Valtické rockobraní na dvoře u rekonstruované jízdárny legendární brněnská formace Progress 2.

Ve valtickém zámku se od předloňska opravilo několik objektů. Vznikla replika barokního divadla, které v 18. století postavil za života knížete Aloise I. Josefa z Lichtenštejna Karel Jan Rudzinsky. Dále stavbaři opravili historickou jízdárnu, s 1200 metry čtverečními je to jeden z největších historických sálů v zemi, nebo zrekonstruovali domek zahradníka.

Zdroj: ČTK
  

Štítky zámek, Richard Svoboda, barokní divadlo, okres Břeclav, Valtice, purkrabí, Moravské zemské muzeum, Alois I. z Lichtenštejna, Karel Jan Rudzinsky, výstava, Stará hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valtický zámek navštívil rekordní počet lidí, za den přesáhl 1000  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.