Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hašek zveřejnil audit k letišti, chce zvýšit minimální nájemné

Jihomoravský kraj chce na základě doporučení auditu smluv mezi krajem a firmou Letiště Brno, tedy mezi vlastníkem a nájemcem letiště v Brně-Tuřanech, zvýšit minimální roční nájemné za letiště z 11 na 20 milionů korun. Současně chce kraj zlepšit kontrolu a posílit své kompetence.

Dosáhnout toho chce formou dodatku ke smlouvě nebo novou smlouvou. Novinářům to dnes řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Firma Letiště Brno má letiště v padesátiletém pronájmu od roku 2004.

Audit smluv ohledně pronájmu letiště vypracovala advokátní kancelář KŠD Legal a podle jejího právníka Marka Bileje analýza nezjistila žádné výrazné vybočení. Podle Haška konstatuje, že je model smluv výhodnější než u

ostravského letiště. Jihomoravský kraj dnes zveřejnil kompletní výsledky auditu.

"Nezjistili jsme nic, co zcela vybočuje. Vztah nájemce a pronajímatele je standardní a vymezení práv a povinností považujeme za běžné," uvedl Nezpěvák. Podle něj je výše nájemného stanovena standardně. "Kraj jako pronajímatel ale bude iniciovat znovuprojednání k výši nájemného, což je legitimní a dá se říct i povinností v průběhu dlouhé doby. Současně je ale dobré mít na paměti, že je to vztah dvou subjektů a je nutná dohoda," zdůraznil Bilej.

Podle Haška se téměř zdvojnásobí minimální výše nájemného, nikoli však výše maximální. "Bude 20 milionů. Výše nájemného v posledních letech 20 milionů přesahovala," dodal Hašek. Nájemné je dvousložkové a odráží se v něm například účetní odpisy a daňové a poplatkové povinnosti, proto není vždy ve stejné výši. Loni kraj inkasoval skoro 23 milionů, o rok dříve téměř 24 milionů a v roce 2013 bezmála 26 milionů korun.

Vedle toho chce kraj posílit své kompetence, aby mohl více kontrolovat hospodaření letiště, mohl rozhodovat například o dalších nájemcích, případně aby měl právo veta pro budoucí opatření. Vzhledem k tomu, že smlouva z roku 2004 obsahuje asi 15 dodatků, bude se kraj chtít dohodnout na sepsání nové smlouvy, která by obsahovala stejně dlouhý pronájem, ale zohlednila by všechny nové požadavky. Pokud by to letiště odmítlo, zvážil by kraj právní kroky. Hašek však upozornil, že se chce s firmou Letiště Brno dohodnout tak, aby spolupráce fungovala a letiště se rozvíjelo.

Brněnské letiště je druhé největší v České republice a ročně odbaví kolem půl milionu cestujících. Nejvíce pasažérů odbaví Letiště Václava Havla v Praze, kde je ročně přes deset milionů cestujících.

Zdroj: ČTK

Štítky letiště, Michal Hašek, Jihomoravský kraj, Letiště Brno-Tuřany, ČSSD, Letiště Václava Havla, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hašek zveřejnil audit k letišti, chce zvýšit minimální nájemné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.