Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé mohou v Brně nahlédnout do tváře markraběte Jošta. Na Špilberku je 3D virtuální model

Lidé mohou ode dneška na brněnském hradu Špilberk nahlédnout do tváře moravského markraběte a římského krále Jošta, který zemřel v roce 1411.

Odborníci podobu vladaře zrekonstruovali na základě laserového scanování odlitku lebky, počítačového modelování obličejových tkání a výslednou podobu vytiskli na 3D tiskárně. V této formě jde o první rekonstrukci historické osobnosti v České republice. Výsledek dnes představili novinářům.

Jošt žil v letech 1351 až 1411. Byl synem moravského markraběte Jana Jindřicha a synovcem českého krále a římského císaře Karla IV. Pohřbený je v brněnském kostel u sv. Tomáše. Lidé se mohli na jeho pozůstatky podívat v roce 1999, kdy se v kostele dokončoval archeologický průzkum. Od této doby mají odborníci parametry jeho lebky. Z nich vycházeli i po 15 letech při nové rekonstrukci podoby vladaře.

"Úkolem bylo ukázat Jošta na vrcholu jeho politické moci, tedy jak vypadal koncem 14. století," uvedla Petra Urbanová z přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Podle ní si Jošt velice zakládal na plnovousu, kterým zřejmě maskoval předsunutou čelist. Markrabě a později římský král byl s výškou přes 180 centimetrů na svou dobu velice vysoký a robustní. Například jeho strýc Karel IV. byl o deset centimetrů menší. "Když Jošt někam přišel, musel budit velkou pozornost," uvedla Urbanová.

Odborníci sice vycházeli při modelaci podoby panovníka z jeho kosterních pozůstatků, snažili se ji ale dát do dobového kontextu. Dělali proto také rešerši módy, která do českých zemí přicházela s Lucemburky z Francie. Jošt na 3D podobě má i vlasy. "Barvu vlasů jsme si vypůjčili z dobové iluminace,která nemusí být přesná a podléhala uměleckým vlivům," uvedl historik Muzea města Brna Ctibor Ostrý.

Jošt podle historiků patřil k největším politikům, kteří se na Moravě narodili. Po otci Janu Jindřichovi zdědil titul moravského markraběte a v roce 1410 byl zvolen římským králem, brzy nato však zemřel. Za dobu své vlády obnovil v Brně mincovnu, byl známý svou učeností a sečtělostí.

Jošt se v posledních letech stává v Brně populární historickou postavou. Loni mu město odhalilo na Moravském náměstí jezdeckou sochu. Osmimetrové dílo vážící čtyři tuny je turistickou atrakcí, podobně jako hodinový stroj na náměstí Svobody. Kůň s jezdcem stojí u kostela svatého Tomáše, kde je Jošt pohřbený, pár metrů od starší sochy stejné postavy. Středověký vladař v kamenné podobě podpírá vchod do někdejší budovy místodržitelství.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Jošt Moravský, Špilberk, Brno, Karel IV. Lucemburský, Jan Jindřich, Brněnský hrad, Petra Urbanová, Česko, kostel, Masarykova univerzita, Lucemburkové, Muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žaneta Rajnochova

Fantastické.Klobouk dolů.Bylo by naprosto famozní,kdyby naši přední odborníci v podobných rekonstrukcích našich historických osobností v budoucnosti pokračovali.Věřím, že rekonstrukce v této formě je nesmírně nákladná,ale výsledek je božský.Můj sen by v takové podobě byl Jan Lucemburský.Jeho dobře dochované kosterní pozůstatky byly sice bez spodní části lebky,ale třeba by se podoba dala dokončit dle dochovaných soch a portrétů jeho příbuzných.Moc by mne zajímalo nakolik je věrná jeho jediná socha v triforiu sv.Víta od mistra Petra Parléře. Rajnochová žaneta

Neděle, 2. října 2016, 17:52Odpovědět

Lidé mohou v Brně nahlédnout do tváře markraběte Jošta. Na Špilberku je 3D virtuální model  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.