Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nová autobusová linka spojí turisticky atraktivní oblasti jižní Moravy a Dolního Rakouska

Vznik sezónní autobusové linky Turistbus, která bude o víkendech několikrát denně jezdit mezi Podivínem, Lednicí a Valticemi na moravské straně, Herrnbaumgartenem, Poysdorfem, Falkensteinem a Drasenhofenem na straně rakouské, a pak zpět na Moravu přes Mikulov, Pernou a Pasohlávky, posvětili svým rozhodnutím 23. června zastupitelé Jihomoravského kraje.

„Prioritou vzájemné spolupráce Jihomoravského kraje a země Dolní Rakousko v oblasti veřejné dopravy je kromě pravidelné dojížďky za prací a do škol také přeshraniční cestovní ruch. Nová linka přiblíží rakouským turistům atraktivní turistické lokality jižní Moravy, jako je Pálava, Lednicko-valtický areál nebo Aqualand v Pasohlávkách. Stejně tak budou mít (nejen) Moravané snadnější přístup k zajímavostem Dolního Rakouska,“ představil cíle autobusového spojení náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák s tím, že Turistbus  také zlepší dopravní obslužnost na trase Valtice – Lednice – Podivín a v řadě obcí výrazně zvýší počet víkendových spojů směrem do Brna.

V červenci a srpnu nepojedou navíc turistické autobusy jen o víkendu, ale dva spoje vyrazí z Aqualandu přes Mikulov do Poysdorfu i v pátek. „V době Pálavského Vinobraní a současně probíhajících vinařských slavností v Poysdorfu bude na lince zajištěn i zvláštní noční spoj,“ uvedl Jiří Horský, ředitel společnosti KORDIS JMK, která koordinuje Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Horský také dodal, že atraktivní nabídku spojů doplní i atraktivní cena: „O víkendu mohou cestující využít turistickou jízdenku Pálava, která platí 24 hodin od zakoupení u řidiče na všech autobusových i vlakových spojích IDS JMK v oblasti Pálavy včetně Břeclavi i rakouského území. Za 100 korun mohou o víkendu bez starosti cestovat s jednou rodinnou jízdenkou Pálava celý den až 2 dospělí plus 3 děti.“

Díky Turistbusu se Poysdorf i okolní turisticky zajímavé obce stanou dobře dosažitelné i ve směru od Brna, Břeclavi, Znojma či Hodonína. Současně se výrazně zlepší dostupnost Lednice a Valtic pro hosty ubytované v autokempu Merkur v Pasohlávkách a opačně Aqualand Moravia i autokemp Merkur se stane dobře dostupným i pro hosty ubytované v Lednici, Valticích, Břeclavi a dalších obcích.

Zahájení provozu Turistbusu naváže na získání potřebných povolení. „Nejbližší reálný termín je 1. července letošního roku,“ doplnil Hanák s tím, že Jihomoravský kraj se ve smlouvě zaváže zajistit provoz spojů této linky na svém území. Spolková země Dolní Rakousko se bude na projektu v následujících pěti letech podílet ročním příspěvkem ve výši maximálně 10 tisíc euro. Finanční příspěvek na provoz linky přislíbily rovněž společnosti Aqualand Moravia a Autokemp Merkur Pasohlávky.

Jihomoravský kraj jedná s představiteli spolkové země Dolní Rakousko o spolupráci v oblasti veřejné dopravy dlouhodobě. Podporu pro linku Turistbus se podařilo  dohodnout na počátku letošního roku.

Tisková zpráva

Štítky Jihomoravský kraj, Dolní Rakousy, Valtice, Pasohlávky, Lednice, Mikulov, Pavlovské vrchy, Morava, Podivín, Perna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová autobusová linka spojí turisticky atraktivní oblasti jižní Moravy a Dolního Rakouska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.