Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lékaři v Brně vyvinuli novou metodu identifikace houbových infekcí

V brněnské fakultní nemocnici vyvinuli ve spolupráci s Masarykovou univerzitou novou metodu vyšetření a identifikace invazivních mykotických, tedy houbových infekcí, které napadají pacienty s oslabenou imunitou. Díky objevu se podaří snižovat úmrtnost nakažených pacientů.

Nová metoda zkracuje dobu vyšetření z 48 hodin na tři a současně je výrazně levnější než dosavadní metoda, umožňuje tedy vyšetřit větší množství rizikových pacientů. Dosavadní takzvaná sekvenační metoda DNA stojí 1000 korun, nová 50 až 100 korun. Řekl to dnes na tiskové konferenci Zdeněk Ráčil z interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. 

Dosavadní metoda spočívala v určení pořadí nukleotidů v DNA a posléze se srovnávala s databázemi, nyní lékaři zjišťují teplotu tání molekul DNA. Při různém pořadí nukleotidů molekula DNA taje při rozdílných teplotách a podle toho lze určit druh houby, která pacienta napadla. "Výrazně se tak urychluje doba, kdy můžeme pacientovi podat účinné léky, které zabírají proti konkrétní houbě," řekl Ráčil.

Úmrtnost pacientů, kteří se léčí s akutní leukémií a napadne je houba či kvasinka, je stále poměrně vysoká, až 50 procent. "Pacient totiž mívá nespecifikované příznaky, jako je horečka, a dostává širokospektrální antibiotika. Aby byla léčba skutečně účinná, potřebujeme znát konkrétní houbu, která pacienta napadla," vysvětlil Ráčil.

Houby a kvasinky napadají pacienty s oslabenou imunitou, tělo zdravého člověka si s nimi bez potíží poradí. "Lidé s leukémií či s onkologickými onemocněními se nemají jak bránit a houby vyvolávají závažná onemocnění," řekl Ráčil. S akutní leukémií se v Česku léčí ročně několik set lidí, přičemž pět až deset procent z nich dostane i houbovou infekci.

V Brně už metodu používají dva roky a testovali klinicky přes 500 vzorků. "Metodu jsme publikovali v mezinárodním časopise, takže ji mohou používat i v ostatních nemocnicích. Záleží však na vybavení laboratoře," uvedl Martina Lengerová z kliniky.

Úmrtnost se novými metodami daří snižovat, za posledních deset let klesla zhruba na polovinu. "U lidí, které napadne nejčastější aspergilóza, byla úmrtnost okolo 80 procent, dnes je to 30 až 40 procent," poznamenal přednosta kliniky Jiří Mayer.

Zdroj: ČTK

Štítky pacient, infekce, Brno, houby, Masarykova univerzita, Fakultní nemocnice Brno, Jiří Mayer, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně vyvinuli novou metodu identifikace houbových infekcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.