Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přijďte oslavit svátek tmy do hvězdárny

V noci z 21. na 22. června nastává letní slunovrat. Po nejdelším dni v roce přijde nejkratší noc a začne astronomické léto. Tento astronomický jev sledovali naši předkové odpradávna.

Na počest slunečním božstvům se zapalovaly o půlnoci obrovské ohně. Oheň měl dodat Slunci sílu. Skákalo se také přes plameny a do vzduchu se vyhazovaly hořící pometla pro zastrašení zlých sil. Světlo a tmu přitom můžete oslavit i na Hvězdárně a planetáriu Brno.

Střídání ročních období nezávisí na vzdálenosti Země od Slunce. Ostatně 4. července bude Země v tomto roce od Slunce nejdále – přesně 152,1 milionu kilometru. Jaro, léto, podzim a zima je důsledkem toho, že v různých ročních obdobích dopadají na zemský povrch sluneční paprsky pod různým úhlem. Rotační osa Země je vůči rovině, ve které Země obíhá kolem Slunce, mírně skloněna. "V průběhu jednoho roku se proto úhel, pod kterým dopadají na zemský povrch sluneční paprsky, neustále mění. Ze stejného důvodu jsou roční období na severní polokouli opačná oproti jižní polokouli. My slavíme začátek léta, v Austrálii je naopak chladno," říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Na Hvězdárně a planetárium Brno na to ale půjdou úplně z jiné strany. Napřed si vyzkoušíte, jak by se vám žilo bez světla. Za úplné tmy. Na sobotu 25. června 2016 od 14.00 do 19.00 je totiž ve spolupráci s brněnským TyfloCentrem připravena stezka tmou.

Těšit se můžete na odpoledne plné nevšedních zážitků. Budete si moci zkusit chůzi s bílou holí v úplné tmě nebo vyzkoušet pomůcky, které nevidomí denně používají, poslechnout si vyprávění nevidomého spisovatele, obdivovat budete i jejich řemeslné výrobky a povídat se bude taky o výcviku a dovednostech vodicích psů.

Protože, slavíme příchod léta a prázdnin, nebudeme jen bloudit tmou, ale také vypustíme svá přání ke hvězdám. Každý návštěvník dostane jeden nafukovací balonek s logem Hvězdárny a planetária Brno. Ten může vzít s sebou na cestu a posílat nám pak fotografie kam nejdál s „hvězdným balónkem“ doputoval. Fotografie budou postupně zveřejňovány na Facebooku od července až do konce srpna. Na konci léta pak budou vylosováni tři cestovatelé, kteří obdrží zajímavé ceny.

Praktické rady k vašemu výletu do tmy

  • Na výlet se můžete vydat 25. června, začínáme ve 14.00 a končíme v 19.00.
  • Přijít můžete kdykoli, nejpozději ale v 18.30.
  • Výlet je vhodný pro všechny věkové kategorie bez omezení věku
  • Po celou dobu bude připraven doprovodný program pro děti.
  • K dispozici jsou automaty s teplými i studenými nápoji a drobným občerstvením.
  • Své fotografie z cest „hvězdného balónku“ můžete posílat e-mailem na adresu zpravodaj@hvezdarna.cz

Tisková zpráva

Štítky léto, Hvězdárna a planetárium Brno, Země, hvězdárna, roční období, Slunce, Facebook, Austrálie, svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijďte oslavit svátek tmy do hvězdárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.