Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno plánuje protipovodňová opatření za čtyři miliardy

Brno plánuje protipovodňová opatření za čtyři miliardy korun, která zvládnou průtok stoleté vody. Opatření, která vzniknou zejména na tocích Svitavě a Svratce, mohou při úplné realizaci vést ke zvýšení ochrany města Brna až na úroveň průtoku stoleté vody.

Plánovaná opatření mají ochránit většinu zástavby ve městě včetně budoucích rozvojových ploch, jak je vymezují územní plány Brna a Modřic,  uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnského magistrátu Zuzana Taušová. Brno a státní podnik Povodí Moravy nyní vytvoří pracovní skupinu, k níž budou přizvány i příslušné městské části a odborná veřejnost. Skupina bude sloužit jako koordinační orgán. V nejbližší době projedná harmonogram příprav, zabývat se bude také způsobem informování a projednávání s veřejností, neziskovými organizacemi a dalšími subjekty.

"Od první velké vlny povodní uplynulo již dvacet let. Za tu dobu se postupně upřesňovalo, jaká opatření Brno pomohou ochránit. Jsem proto velice rád, že se nám nyní v přípravě podařilo takto významně pokročit. Vlna prvních pěti konkrétních opatření, na které nyní město Brno připravuje investiční záměr, by měla ochránit 26 tisíc obyvatel města,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Nejdříve je nutné zajistit majetková práva ke značnému množství pozemků. Opatření jsou v plánu na území Brna a Modřic podél řeky Svratky v délce 19 kilometrů a podél řeky Svitavy v délce více než deset kilometrů.

Memorandum podepsali primátor Brna Petr Vokřál a generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský, podpisu se zúčastnil i náměstek primátora odpovědný za tuto oblast Martin Ander.

Podle Andera jde především o lokalitu Starého Brna u řeky Svratky a oblast Židenic, Husovic a Zábrdovic u řeky Svitavy.

Finance na plánovaná protipovodňová opatření by měly přijít z několika stran - ze státního rozpočtu, z operačních programů a z vlastních zdrojů Brna a Povodí Moravy.

Štítky Brno, protipovodňová ochrana, Svitava, Svratka, Povodí Moravy (státní podnik), Modřice, Martin Ander, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno plánuje protipovodňová opatření za čtyři miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.