Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno schválilo prodej osmi domů z předloni zastavené privatizace

Brněnští zastupitelé dnes schválili prodej osmi bytových domů a celků z 25, u kterých město předloni pozastavilo privatizaci. Nájemníkům je prodá dohromady zhruba za 150 milionů korun. 

Podle radního Marka Janíčka (ANO) zbývají prodat pouze tři domy, aby se kapitola pozastavené privatizace uzavřela. Konečná částka vychází z ceny obvyklé stanovené posudkem, z níž sice město poskytlo slevu, i tak se ale kupujícím oproti původním slibům byty prodraží o stovky tisíc.

Nájemníkům město poskytlo slevu 25 procent z posudkové ceny. Další čtyři procenta slevilo po dohodě s kupujícími, kteří namísto města zaplatí daň z převodu nemovitosti. Janíček doufá, že se doprodávání 25 domů uzavře na nejbližším zářijovém zastupitelstvu. Potřeba je však doladit smlouvy a technické záležitosti u posledních tří domů.

V domech jsou různě velké byty, třeba dvoupokojový byt je k dostání zhruba za milion korun. Nové vedení města chtělo předloni po svém nástupu prodávat domy za cenu obvyklou, avšak lidé požadovali odkup za cenu slíbenou starým vedením. Ta byla podstatně nižší a někdy až třetinová proti ceně obvyklé.

Například v Merhautově ulici vyjde nyní byt o velikosti 2+1 i se čtvrtinovou slevou zhruba na 900.000 až 1,2 milionu korun podle velikosti. Za starých podmínek by ho lidé dostali za 600.000 až 800.000 korun. Bez nynější slevy by však zaplatili kolem 1,5 milionu. "Věřím, že spokojenost je na obou stranách, protože jsme se snažili maximálně vyjít lidem vstříc," uvedl Janíček.

Město pozastavilo privatizaci v prosinci 2014 po nástupu koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ namísto staré koalice ČSSD a ODS. Nové vedení tehdypoukazovalo na to, že nemůže byty prodávat pod cenou, protože by se
nechovalo jako řádný hospodář. Lidé se bránili tím, že na vyšší ceny nebudou mít peníze. Následovaly měsíce dohadů, které skončily kompromisem v podobě čtvrtinové slevy. V současnosti chce město za cenu obvyklou prodávat pouze takové byty, u kterých se mu nevyplatí investovat do oprav.

Zdroj: ČTK

Štítky privatizace, dům, Brno, ANO 2011, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno schválilo prodej osmi domů z předloni zastavené privatizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.