Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výšková budova fakulty strojního inženýrství VUT je připravena na plný provoz

Budova brněnské fakulty strojního inženýrství, která dlouho bývala nejvyšší stavbou města, se po náročné rekonstrukci vrací k plnému provozu. Ten se chystá v po prázdninách, kdy do školy dorazí většina studentů, řekl pro Českou televizi proděkan fakulty strojního inženýrství VUT Jiří Hlinka.

Opravy objektu v areálu školy pod Palackého vrchem se protáhly a prodražily. Původně se hovořilo o 180 milionech korun, ale kvůli špatné statice nakonec rekonstrukce stála 620 milionů včetně nového vybavení.

Původně chtěla brněnská technika opravit jen opláštění fakulty, hotovo mělo být v roce 2013. Ukázalo se však, že statika budovy je špatná, a to hlavně kvůli nekvalitnímu stavebnímu materiálu a menší nosnosti ocelových prvků. 

"Nechali jsme si udělat studii, podle které by byla budova zcela zdemolována, a na jejím místě by byla postavena nová. Vyšlo by to ale zruba ještě o 200 milionů dráž než rekonstrukce," uvedl Hlinka.

Budova má díky rekonstrukci zabudovány nové technologie, díky kterým je značně úspornější. "Máme speciální systém LED osvětlení, které je napájeno fotovoltaickými články zabudovanými v jižní části budovy, která je tak částěčně schopná si energii vyrábět sama," dodal Hlinka.

Stavba budovy fakulty strojního inženýrství vysoké 74 metrů začala v roce 1975 a skončila o deset let později. Nejvyšším objektem v Brně byla do jara 2013, kdy stavba Spielberk Tower B dosáhla 85 metrů. Později se nejvyšší stavbou města i celé republiky stal mrakodrap AZ Tower se 111 metry.

Štítky Jiří Hlinka, rekonstrukce, Česká televize, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výšková budova fakulty strojního inženýrství VUT je připravena na plný provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.