Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přírodní koupaliště na jižní Moravě mají kvalitní vodu ke koupání

Jihomoravská přírodní koupaliště mají vhodnou vodu ke koupání, vyplývá z výsledků měření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Hygienici nezaznamenali na žádném ze zhruba 20 sledovaných koupališť zhoršenou kvalitu vody. Její teplota se pohybuje od 14 do více než 24 stupňů.

Nejteplejší voda je ve vodní nádrži Nové Mlýny na Břeclavsku, kde teplota přesahuje 24 stupňů Celsia. Teplotu 24 stupňů má i přírodní koupací biotop v městské části Brno-jih. Na Brněnské přehradě se pohybuje teplota vody nad 20 stupňů Celsia, a to na všech pěti sledovaných koupalištích. Patří mezi ně Kozí horka, Osada, Rokle, Sokolské koupaliště a také Rakovec, kde je teplota přes 21 stupňů Celsia.

Nad 20 stupni se pohybuje teplota vody i ve vodní nádrži Letovice na Blanensku, Palava má 19,5 stupně a o stupeň méně hygienici naměřili v rybníku Suchý. Brněnské jezírko Wellness Infinit Maximus má teplotu 14 stupňů Celsia. Na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku se teplota vody pohybuje kolem 22 až 23 stupňů stejně jako v Lulči na Vyškovsku nebo na Vranovské přehradě a ve Výrovicích na Znojemsku. Koupat se je možné také v Banticích a Vémyslicích na Znojemsku a v Kovalovicích na Brněnsku.

Hygienici u vybraných koupališť zkoumají kvalitu vodu nejméně jednou za měsíc, u některých i vícekrát a někde provádějí měření i jiné subjekty. Například Brněnskou přehradu sleduje Povodí Moravy. Rekreanti pak mohou najít tyto údaje na informačních tabulích, ze kterých mohou vyčíst, jestli je voda vhodná ke koupání, má zhoršené podmínky, je nevhodná, nebo dokonce nebezpečná.

Zdroj: ČTK

Štítky koupání, Jihomoravský kraj, koupaliště, stupeň Celsia, Krajská hygienická stanice, Brněnská přehrada, okres Břeclav, Nové Mlýny, Kozí horka, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní koupaliště na jižní Moravě mají kvalitní vodu ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.