Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Padesátka rodin v bytové nouzi půjde v Brně do městských bytů

Brno dnes z více než 420 rodin s dětmi v bytové nouzi vylosovalo 50, které se nastěhují do vyčleněných městských bytů. Prvních deset rodin se přestěhuje v létě, další rodiny postupně v dalších měsících. Novinářům to řekl uvolněný zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno).

Dvouletý projekt na pomoc lidem z azylových domů, z ubytoven nebo bez domova schválili zastupitelé v únoru a jeho úkolem je řešit situaci bezdomovectví. Město bude nájem získávat přímo z dávek na bydlení. Náklady projektu se pohybují okolo deseti milionů korun, větší část by měla pokrýt Evropská unie.

Podle Freunda má město pro rozdělení 25 bytů, další postupně přibudou od různých městských částí. Nejvíce bytů je v okolí městské části Brno-střed, která má hlavně u velkých bytů problém najít vhodné nájemce kvůli vysokému nájmu. Z toho důvodu má bezmála 500 bytů prázdných, tedy asi desetinu z těch, které spravuje. Nájemné pro rodiny v bytové nouzi bude činit 40 korun za metr čtvereční. Stejné nájemné mají podle Freunda i některé městské části u svých bytů, například v centru je ale nájemné kolem 100 korun za metr čtvereční.

Byty jsou různě velké, proto město přihlédne k tomu, jak je početná rodina. "S rodinami povedeme rozhovory ohledně jejich potřeb. Budeme se snažit přidělit jim byt podle velikosti a také se s nimi budeme bavit o vhodnosti polohy," dodal Freund. Konkrétní nájemní smlouvy pak musí projednat ještě orgány města. Prvních deset rodin by se mohlo stěhovat v srpnu.

Po dvou letech město zhodnotí, jak se projekt osvědčil. Město zjišťovalo rodiny v bytové nouzi pomocí průzkumu, který odhalil, že většina z nich žije na ubytovnách a velká část z nich jsou matky samoživitelky. Mnoho rodin s dětmi mladšími tří let bylo bez stabilního příjmu i několik let. Město Brno má v majetku necelých 30.000 bytů.

Zdroj: ČTK
 

Štítky rodina, Brno, Martin Freund, Žít Brno, projekt, městská část, Evropská unie, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padesátka rodin v bytové nouzi půjde v Brně do městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.