Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Charitě v Brně hrozí, že bude muset opustit azylový dům

Diecézní charita v Brně se obává, že bude muset opustit prostory azylového domu na Staňkově ulici, kde bydlí 27 matek s 90 dětmi. Důvodem je zvažované zvýšení nájmu ze strany města jako pronajímatele ze současných 275.000 korun za rok na tržní cenu 1,8 milionu korun.

Charita by nebyla schopná radikální navýšení zvládnout, řekla mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Podle radního Marka Janíčka (ANO) by mohla charita v objektu zůstat za nízkou cenu, avšak muselo by se to upravit dodatkem ke smlouvě. Město se totiž obává pokuty kvůli porušení pravidel veřejné podpory. Brno také navrhuje výměnu objektu.

Podle Kosinové by zvýšené nájemné službu ohrozilo. "Bylo by to likvidační. Jestli nenajdeme společné řešení, k 30. červnu bychom museli zavřít," uvedla Kosinová. Charita by přišla o registraci služby a podle Kosinové by
se musel ze zákona postarat o klienty Jihomoravský kraj.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se o celé situaci dozvěděl před několika dny z dopisu od charity. "Prověřujeme možnosti využití krajského majetku v Brně a hledáme eventuální ubytovací kapacity, pokud by se charita s městem nedohodla. Chceme, aby zůstala služba zachovaná a matky s dětmi se neocitly na ulici," řekl Hašek. Jeho náměstek Marek Šlapal (ČSSD) upozornil, že pokud se smlouva nevyřeší do 30. června, kdy vyprší její dodatek, může být charita vyloučena ze seznamu žadatelů o peníze z Evropské unie na tuto službu. Kraj nyní získal na tři roky 260 milionů z Evropské unie na azylové domy a podobná zařízení.

Město se chce vyhnout pokutě ve spojitosti s nedovolenou veřejnou podporou za to, že by byl nájem příliš nízký. Podle Janíčka by mohl zůstat nájem na 275.000 korunách, avšak s ustanovením ve smlouvě. "Pokud by antimonopolní úřad stanovil pokutu za porušení pravidel veřejné podpory, zaplatí Diecézní charita Brno pokutu a doplatí nájemné v tržní výši. Jinak by se riziku pokuty vystavovalo město Brno," řekl Janíček. Situaci by podle něj mohla vyřešit také výměna nemovitosti za jiné v majetku Biskupství brněnského jako zřizovatele brněnské charity.

Ředitel brněnské charity Oldřich Haičman řekl, že by vše mohla vyřešit takzvaná vyrovnávací platba. Zohlednila by rozdíl mezi tržním nájemným a skutečně placeným nájmem tak, aby nebyla charita zvýhodňovaná proti jiným poskytovatelům podobných služeb. Podle antimonopolního úřadu je to možné. "Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se nevyjadřoval ke konkrétní věci brněnské charity. Obecně je nicméně možné konstatovat, že snížený nájem lze poskytnout prostřednictvím takzvaných vyrovnávacích plateb za služby obecného hospodářského zájmu, a to samozřejmě při splnění všech náležitostí předpokládaných pravidly veřejné podpory," sdělil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Zdroj: ČTK

Štítky charita, Brno, azylový dům, Diana Tuyet-Lan Kosinová, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Evropská unie, Michal Hašek, ČSSD, ANO 2011, Marek Šlapal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charitě v Brně hrozí, že bude muset opustit azylový dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.