Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Teplárny Brno koupily dva nové kotle

Teplárny Brno vymění ve svém provozu v Brně-Maloměřicích za 70 milionů korun kotle. V noci na dnešek šedesátitunové kolosy dorazily na místo určení. Na trase z německého Gunzenhausenu byly od 31. května.

Vzhledem k jejich velikosti jely kamiony, které je převážely, pouze v nočních hodinách, aby nadměrný náklad nepůsobil komplikace v provozu, řekli zástupci městské firmy.

Dva nové plynové kotle nahradí jeden zastaralý olejovoplynový parní kotel. "Nové zařízení je součástí optimalizace velkých zdrojů Tepláren Brno a spolu s postupnou rekonstrukcí parovodů na horkovody přináší efektivnější výrobu a distribuci tepla," uvedl manažer investiční výstavby a rozvoje brněnských tepláren Jiří Šamánek. Čistě horkovodní tepelná síť by v Brně měla být dokončena v roce 2020.

Horkovodní kotle v Maloměřicích mají účinnost 96 procent a splňují současné zpřísněné emisní limity. Teplo z nich bude sloužit přímo k natápění horkovodů Líšeň a Lesná bez nutné transformace páry na horkou vodu. Pro současné potřeby by už navíc bylo stávající potrubí zbytečně předimenzované.

Dosavadní kotel sloužil přes 30 let. Jeho technické parametry však už postupně přestaly odpovídat současným podmínkám. "Je výkonově předimenzován a koncepčně, ekonomicky i ekologicky zastaralý. Do provozu byl uveden v březnu 1983 a naposledy dodával páru v prosinci roku 2014. Za tu dobu vyrobil téměř 6,5 milionů tun páry, to je více jak 16 milionů GJ dodaného tepla," uvedl Šamánek.

Podle něj demontáž starého kotle trvala několik týdnů. Nejnáročnější částí prací bylo demontovat horní buben, který váží téměř 20 tun. "Nejprve tak bylo nutné buben rozřezat na menší části, s nimiž teprve bylo možné dál
manipulovat
," dodal Šamánek.

Investice v Brně-Maloměřicích, která bude hotova do nové topné sezony, je letos už druhou v pořadí. V dubnu Teplárny Brno zahájily generální opravu spalovací turbíny v teplárně Červený mlýn v městské části Královo Pole. Práce potrvají deset týdnů, příprava na opravy za 195 milionů korun trvala zhruba tři roky.

Teplárny Brno zásobují přibližně 92.000 brněnských domácností, dále například nemocnice, školy a úřady.

Zdroj: ČTK

Štítky Teplárny Brno, teplo, pára, Brno, Maloměřice, Líšeň, Lesná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárny Brno koupily dva nové kotle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.