Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Část TICu se přestěhuje a změní na Visitor centrum

Když Brňané i návštěvníci města potřebují informace o památkách a zajímavých místech, míří na Radnickou ulici. V domě kousek od Staré radnice sídlí Turistické informační centrum města Brna. Tam ho ale najdou už jen do podzimu. Kontaktní centrum se přestěhuje do dokončovaného parkovacího domu na Panenské ulici.

Nové turistické centrum vznikne v přízemí nového parkovacího domu hned vedle vchodu do Mincmistrovského sklepa. Návrh přestěhování byl v květnu odhlasován na poradě primátora. Záměr ještě musí schválit Rada města Brna a následně bude část TIC čekat přesun. V nových prostorách bude turistům k dispozici od listopadu.

„O stěhování do parkovacího domu se finálně rozhodlo na poradě primátora. Současné prostory nejsou úplně vhodné, protože infocentrum, obchod se suvenýry a předprodej vstupenek jsou samostatně a odděleně. Pro turisty i Brňany je to velmi matoucí a dochází tak ke komplikaci při využívání nabízených služeb,“ uvedla radní pro marketing a cestovní ruch Petra Rusňáková (ANO).

Místo bude fungovat jako takzvané Visitor centrum. „Návštěvníci v něm nejen získají informace, ale budou tam mít možnost výběru ze širokého množství suvenýrů a propagačních předmětů či nákupu vstupenek v předprodeji na kulturní a jiné akce související s cestovním ruchem,“ uvedla ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Součástí nových prostor bude i klidová zóna, kde si mohou návštěvníci sednout, prostudovat informační materiály, dát si kávu a připojit se k internetu. Centrum bude mít i toalety, úschovnu zavazadel a dobíjecí místo pro mobilní telefony.

V novém moderním prostoru nyní budou všechny služby Turistického informačního centra na jednom místě, což bude pro jeho návštěvníky mnohem komfortnější. „Zdá se mi, že to bude trochu z ruky. Je důležité, aby si návštěvníci města k tomuto pracovišti v nových prostorách našli cestu. Pokud ale bude stěhování přínosem pro činnost a práci TIC, nevidím v tom problém,“ uvedl opoziční zastupitel Martin Říha (KSČM). Podle pracovníků TIC se ale není čeho bát. Před otevřením nového centra bude v okolí umístěna navigace, pro lidi tak bude snadné ho najít.

Od přestěhování si ředitelka TIC slibuje oživení hluchého prostoru u parkovacího domu, který je důležitou spojkou mezi centrem Brna a ulicí Husovou, a lepší zázemí. „Na Radnické ulici jsou nevyhovující prostory. Řešili jsme i rekonstrukci, ale varianta umístění centra v Panenské ulici se ukázala jako výhodnější,“ dodala Janulíková.

Visitor centrum stejně jako celou budovu navrhl brněnský architektonický ateliér Hrůša. „Umístění v přízemí parkovacího domu navazuje na život v centru. Nabízí ale i výbornou dostupnost jak pěších s lepší vazbou k uzlu městské hromadné dopravy na České, tak automobilovou. Je totiž na ideálním rozhraní mezi pěším a obslužným automobilovým pohybem,“ vyzdvihl budoucí polohu TIC na Panenské ulici architekt Petr Hrůša. 

Stavbu nového turistického centra jako součást parkovacího domu hradí Brněnské komunikace. TIC zaplatí jen některé interiérové prvky či nábytek. V  průchodu pod krokodýlem v Radnické ulici zůstane pouze informační centrum – obchod se suvenýry a předprodej bude přemístěn na Panenskou.

V nových prostorách by TIC mělo sídlit přibližně dva roky. Pak se přesuneme do nového centra, které se má vybudovat naproti hlavnímu vlakovému nádraží. Přijíždějící turisté tak získají informace o městě jen chvilku po vystoupení z vlaku.

Turistické informační centrum zajišťuje ve městě činnost spojenou s turistickým ruchem. Provozuje několik informačních center, průvodcovské služby, turistický minibus, stará se o významné kulturní památky, Starou radnici s věží, Mincmistrovský sklep, Labyrint pod Zelným trhem a Kostnici u sv. Jakuba. Pořádá i jednu z nejvýznamnějších celoměstských akcí – Brněnské Vánoce. Na novou sezónu připravuje i nové propagační předměty města – svázané s brněnskými osobnostmi Leoše Janáčka a Johanna G. Mendela, i tematicky zaměřené (Brno je zlatá loď a Brno, láska na celý život).

Tisková zpráva

Štítky Brno, turistické centrum, cestovní ruch, Petr Hrůša, Leoš Janáček, Martin Říha, KSČM, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část TICu se přestěhuje a změní na Visitor centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.