Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

SAKO Brno spouští projekt RE-USE - Druhý život, pomůže lidem i přírodě

Společnost SAKO ve spolupráci se statutárním městem Brnem a Veřejnou zelení města Brna spouští projekt RE-USE – Druhý život, který má za cíl opětovné využití starých výrobků.

Na 4 brněnských sběrných střediscích (Veveří, Hapalova, Jana Svobody a Okružní) vznikly nové zastřešené prostory, tzv. RE-USE pointy, kam lidé mohou přinášet drobnější věci od knih, sportovního vybavení až po různé zařízení domácností. Věci z RE-USE pointu si může kdokoliv odkoupit za symbolické ceny a výtěžek z prodeje potom poputuje na veřejnou sbírku s názvem „Květiny pro Brno“, která podpoří výsadbu a údržbu květinových záhonků ve městě.

V rámci projektu lidé mohou odkládat nebo naopak pořídit různé zařízení domácností např. i hrnce, talíře, hrníčky nebo knihy, časopisy, CD, hračky či sportovní potřeby. Výjimkou jsou elektrospotřebiče, které z technických důvodů prozatím není možné do projektu zařadit.

Tento pilotní projekt není jedinečný jen v tom, že přispívá k ochraně životní prostředí, ale také pomáhá brněnským rodinám začít nový a lepší život, i když se starou věcí. „Kromě toho mohou odložené věci používat kreativní umělci, kteří často pozměňují nebo úplně mění původní funkci předmětů a dávají jim nový význam,“ řekl ředitel společnosti SAKO Ing. Jiří Kratochvil a dodal, že design z odpadu se ve světě stává velkým hitem, u nás zatím toto téma příliš rozšířené není.

V Brně se tak rozšiřuje myšlenka RE-USE managementu. V dubnu byl spuštěn projekt RE-NAB, který lidem umožňuje přinášet na vybraná sběrná střediska odpadu starý, ale stále funkční nábytek. Ten je potom poskytnut k užívání potřebným spoluobčanům. Do budoucna by se měl podobným způsobem prodlužovat životní cyklus například i vynošenému oblečení, staré obuvi či jiným produktům, které dnes bezmyšlenkovitě končí v popelnicích.

Tisková zpráva

Štítky projekt, Brno, SAKO Brno, SAKO, Jan Svoboda, příroda, Jiří Kratochvil, Veveří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SAKO Brno spouští projekt RE-USE - Druhý život, pomůže lidem i přírodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.