Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Špilberku se bude besedovat o migraci

Aktuální výstavu Steve McCurry: Photographer doprovodí tento čtvrtek další akce – beseda s názvem Češi a migrační krize. Téma uprchlických táborů a migrace ze zemí stižených konflikty je pro fotografa McCurryho typické, navíc i v dnešní době silně rezonuje.

Beseda na Špilberku proto přiblíží zkušenosti českých dobrovolníků z diskutovaných uprchlických táborů a pokusí se problém migrace osvětlit. 

Besedu o migrační krizi navštíví čtveřice hostů. Dva budou z iniciativy „Pomáháme lidem na útěku“, která v létě 2015 začala pořádat materiální sbírky a postupně také vysílat dobrovolníky do uprchlických táborů na hraničních přechodech. O své zkušenosti z táborů se přijde podělit Zuzana Lenhartová, zakladatelka iniciativy, a analytik Dalimil Petrilák.

Problematiku migrace a její příčiny zasadí do širšího kontextu Adéla Souralová z Katedry sociologie na Fakultě sociálních studií MU. Postoje města Brna k migrantům a nový diskurs otevřenosti a tolerance, který zastává současné vedení města, ozřejmí Matěj Hollan, náměstek primátora.

Besedu bude moderovat Lenka Šafránková-Pavlíčková. Návštěvníci besedy samozřejmě budou mít možnost tázat se hostů.

Proč je takto zaměřená beseda součástí doprovodného programu k fotografické výstavě? Steve McCurry často fotil v místech válečných konfliktů a v uprchlických táborech, i takové snímky jsou teď v Brně k vidění. Navíc, v uprchlickém táboře Péšávar u afghánsko-pákistánských hranic pořídil v roce 1984 svůj nejslavnější snímek, tzv. Afghánskou dívku. Cílem besedy na Špilberku je reflektovat stále aktuální problematiku uprchlictví a vysvětlit ji.

Beseda se bude konat v prostoru výstavy, kam bude výjimečně u této příležitosti snížené vstupné 20 Kč. V rámci doprovodného programu ještě Muzeum města Brna chystá komentovanou procházku výstavou s fotografem Janem Šibíkem.

Češi a migrační krize: 2. června od 17 hodin v západním křídle hradu Špilberku.

Tisková zpráva

Štítky migrace, Špilberk, výstava, Steve McCurry, uprchlický tábor, uprchlická krize, Brno, Matěj Hollan, Jan Šibík, Muzeum města Brna, fotograf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku se bude besedovat o migraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.