Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Člověk v tísni ocenil aktivní mladé lidi. Mezi nimi i Lucii Bittalovou in memoriam

V pražském kině Lucerna dnes byly již potřetí předány ceny Gratias Tibi pro mladé lidi, kteří pozitivně ovlivňují své okolí. Porota letos vybírala z více než 130 nominovaných projektů. Mezi oceněnými je například Lucie Bittalová in memoriam za kampaň Měsíc raka, upozorňující ženy na nutnost preventivních gynekologických prohlídek.

O mladých lidech referují média často jen v negativních souvislostech. Mnohdy také zaznívá názor, že jsou pasivní a o nic se nezajímají. Cena Gratias Tibi je důkazem, že spoustě mladých na světě kolem záleží a že za něj přijímají spoluzodpovědnost,“ říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni, který cenu uděluje.

Letošní ročník podpořil předseda vlády Bohuslav Sobotka: „Rád bych poděkoval všem lidem, kteří se zajímají o své okolí a snaží se změnit ho k lepšímu. Dělají to často bez nároku na finanční odměnu, jsou za to dokonce někdy vystaveni posměškům, ale dělají to pro svůj dobrý pocit. Je nesmírně důležité, že takoví lidé v naší společnosti jsou, a já jim za to ze srdce děkuji.“

Cena je udělovaná ve třech kategoriích. Letošními vítězi jsou:

Kategorie Základní školy

Žijí mezi námi

Tým žákyň 9. třídy ZŠ Dolní Dobrouč reaguje na aktuální dění ve společnosti. Snaží se nazírat na migraci z více úhlů pohledu a prostřednictvím různých aktivit změnit postoje svých vrstevníků i dospělých k cizincům. Dívky provedly průzkum mezi kamarády, rodiči, prarodiči a známými, v němž zjistily, že většina oslovených je proti přijímání migrantů jak v ČR, tak ve zbytku Evropy. Tento výsledek je přiměl v práci pokračovat. Rozhodly se seznámit veřejnost s životem jiných komunit. Zaměřily se především na cizince žijící v jejich okolí.

Kategorie Střední školy

Zachraňme tmu!

Tma v noci už dnes není samozřejmostí. A to přináší spoustu rizik nejen pro lidi, ale také pro živočichy a rostliny. Skupina středoškoláků z Ondřejova se rozhodla na tento problém upozornit a vymyslela řadu osvětových aktivit. Oslovili odborníky a uspořádali workshopy na školách pro různé věkové skupiny. Spravují informační stránku na Facebooku, natočili vzdělávací video a snaží se o světelném smogu informovat širokou veřejnost.

Kategorie do 30 let

Měsíc raka

Když začala mít sedmadvacetiletá studentka Lucie Bittalová gynekologické problémy, nevěnovala jim pozornost. Ve chvíli, kdy se odhodlala k lékaři, už bylo na léčbu pozdě. Lucii byla diagnostikována rakovina děložního čípku. Ve své kampani Měsíc raka oslovila ženy a dívky bezprostředním, nepatetickým způsobem: „Nebuď blbá, běž na prohlídku." Naléhavost jejího příběhu přiměla desetitisíce žen k dlouho odkládané návštěvě gynekologa. Bez přehánění lze říct, že Měsícem raka zachránila lidské životy. Věnovala se mu s intenzivním nasazením i v době, kdy věděla, že ten svůj už zachránit nedokáže. V kampani po Luciině smrti pokračují její přátelé, kteří odkaz šíří dál.

Zvláštní cena poroty

Jakub Čech

Patnáctiletý Jakub toho i přes svůj poměrně nízký věk dokázal víc, než mnoho dospělých. Aktivně se zajímá o veřejné dění, důsledně sleduje kroky místních politiků a rozplétá nepravosti, na které narazí. O aktivity magistrátu města Prostějov, odkud pochází, se zajímá už od svých šesti let. Ve dvanácti se stal členem spolku Pro Prostějov a od té doby stihl radnici již několikrát usvědčit z porušení zákona a v soudním sporu přimět tamější úředníky, aby ho brali vážně.

Ceny laureátům předají významné osobnosti kulturního a společenského života – operní pěvkyně Soňa Červená, místostarosta Junáka a bojovník za svobodu v dobách nacismu a komunismu Jiří Navrátil, bývalá politická vězeňkyně Miluška Havlůjová, hudebník a tanečník František Skála, herečka Martha Issová a rektor Masarykovy Univerzity Mikuláš Bek. Zvláštní cenu poroty předá generální ředitel České televize Petr Dvořák. Vystoupí Monika Načeva a Michal Pavlíček. Ceremoniálem bude provázet moderátorka Ester Janečková.

Tisková zpráva

Štítky Lucie Bittalová, Člověk v tísni, Palác Lucerna, Karel Strachota, Jeden svět, Bohuslav Sobotka, Soňa Červená, Mikuláš Bek, Martha Issová, Michal Pavlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Člověk v tísni ocenil aktivní mladé lidi. Mezi nimi i Lucii Bittalovou in memoriam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.