Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj opět nezveřejnil audit smluv s Letištěm Brno, udělá to 30.6.

Jihomoravský kraj ani po roce a půl nezveřejnil výsledky auditu, který se zabýval smluvními vztahy mezi krajem jako majitelem letiště v Tuřanech a společností Letiště Brno. Tato firma letiště získala v roce 2004 do padesátiletého pronájmu. Dosud tak není jasné, zda je smlouva pro kraj výhodná, ač vedení kraje tvrdí, že ano.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) včera na tiskové konferenci slíbil kompletní audit zveřejnit 30. června poté, co se k němu bude moct vyjádřit Letiště Brno. Před měsícem řekl, že audit zveřejní 26. května.

Audit, který zpracovala firma KŠD Legal, měl pověřit smlouvu, kterou uzavíral ještě Haškův předchůdce Stanislav Juránek (KDU-ČSL), dnes jeho náměstek. "Po 12 letech mohu říct, že je pro kraj výhodná a tento model je výhodnější, než jaký zvolil například Moravskoslezský kraj," uvedl Juránek. Ostravské letiště spravuje společnost přímo zřízená krajem.

Kraj ročně inkasuje za pronájem zhruba mezi 20 a 30 miliony ročně. Letos naopak platí 30 milionů korun jako podporu linky do Mnichova, podobně například v roce 2013 byly příjmy a investice do letiště zhruba vyrovnané.

Hašek řekl, že radní dostali audit do rukou teprve včera a ještě se s ním nestihli seznámit. Ocitoval z auditu text, který podle něj dokládá výhodnost smluvního vztahu - šlo o srovnání hospodaření ostatních krajských letišť. "Zpracování auditu trvalo tak dlouho, protože jde o složité právní vztahy," uvedl Hašek. Termín 30. června, kdy slíbil audit kompletně zveřejnit, je podle něj nepřekročitelný.

Smlouvou mezi krajem a společností Letiště Brno se začala před dvěma lety zabývat MF DNES. Deník uvedl, že smlouva byla uzavřena za nejasných okolností, navíc Juránek a předseda představenstva Letiště Brno Brno Jiří Filip jsou lidovečtí spolustraníci.

Kraj také zapůjčil firmě Brno Airport Logistic Park, což je dceřiná firma Letiště Brno, pozemky severně od letiště pro stavbu průmyslové zóny a to za pomoci věcného břemene za deset milionů korun. Břemeno je na 60 let a uzavřená smlouva zmiňuje, že zůstane platná za předpokladu, že do roku 2017 zde bude zkolaudovaná budova. Podle expertů oslovených MF DNES je smlouva pro kraj nevýhodná a přichází o miliony korun. Na otázku, zda je součástí auditu i tato smlouva, Hašek řekl, že se s ním dosud podrobně neseznámil.

Jihomoravský kraj a Letiště Brno se snaží pozemky pronajmout již několik let, avšak zatím neúspěšně. Nyní však shodně tvrdí, že jednají s potenciálními zájemci.

Zdroj: ČTK

Štítky Letiště Brno-Tuřany, letiště, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Stanislav Juránek, Tuřany, ČSSD, KDU-ČSL, Brno, Jiří Filip

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj opět nezveřejnil audit smluv s Letištěm Brno, udělá to 30.6.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.