Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slovenským syslům se na Mniší hoře daří

Projekt na záchranu sysla obecného, do kterého se zapojila i Zoo Brno, probíhá podle plánu. Skupina 39 syslů z bratislavského letiště M. R. Štefánika odchovala po devítiměsíční aklimatizaci ve speciální syslí voliéře v zázemí zahrady první mláďata. Ta by měla v budoucnu posílit slabé populace tohoto druhu ve volné přírodě.

Zoo Brno je partnerem projektu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která dohodla mezinárodní spolupráci s kolegy na Slovensku. Minulý rok v srpnu rozmístili slovenští ochránci přírody na travnatých plochách bratislavského letiště 130 pastí k odchytu syslů obecných a 39 z nich pak převezli do Zoo Brno.

Ti byli vypuštěni do speciální syslí voliéry o rozměru 12x20 metrů, která je zapuštěná dva metry pod zem, aby nedocházelo k podhrabání a úniku syslů. Po celou dobu byla zvířata přikrmována ječmenem, jablky, červenou řepou a měla k dispozici suché seno ke stavbě podzemních pelíšků. „Sysly ve voliéře pravidelně monitorujeme a pořizujeme kamerové záznamy, podle kterých vyhodnocujeme jejich aktuální zdravotní stav a chování. Na konci loňského léta si sysli budovali síť nor na přezimování, ale s ohledem na mírné počasí a pravidelný přísun potravy byli aktivní i v zimě. Na konci jara jsme pozorovali narození prvních asi šesti mláďat. Jejich přesný počet se určit nedá, protože většinu času tráví tato velmi plachá zvířata v norách,“ říká koordinátor projektu za Zoo Brno Petr Šrámek.

V České republice je stále několik přirozených lokalit sysla obecného. Například v nedalekých Medlánkách je populace silná, ale jsou místa, kde populace čítají pouze několik jedinců a jejich počty razantně kolísají. K takovým místům patří například Hodkovice nad Mohelkou, Člunek nebo Jaroslavice.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, Brno, projekt, Milan Rastislav Štefánik, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Slovensko, Česko, Petr Šrámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovenským syslům se na Mniší hoře daří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.