Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tip na sobotu: Lucemburská májová noc zve zamilované na Špilberk

Blíží se lásky čas na Špilberku. Zamilované verše ve francouzštině i češtině, romantická hudba, nádherný výhled na večerní Brno a k tomu víno a pokrmy jako z hostiny Karla IV. – to vše slibuje akce Lucemburská májová noc.

Romantický komponovaný večer nechá (zamilovaným) návštěvníkům zakusit atmosférou středověkého lucemburského dvora. Špilberk se ukáže netradičně jako místo plné lásky. 

Lucemburská májová noc se stane tou pravou oslavou lásky a jara. Ostatně květen (a nikoli únor) je u nás tradičně měsícem lásky, zamilovaní ji tedy mohou oslavit právě na Špilberku. Navíc už před sedmi staletími byl hrad Špilberk svědkem mladé lásky Karla IV. a Blanky z Valois. V roce 1337 totiž byla Blanka vyhoštěna z pražského dvora do Brna na Špilberk Janem Lucemburským, protože lid ji měl rád víc než jeho druhou ženu Beatrix. Karel IV. několikrát Blanku na Špilberku navštívil.

Skoro stejnou atmosféru jako tehdy bude mít Špilberk i v sobotu 28. května. Na programu je recitál trubadúrské poezie, kterou psal Václav Lucemburský, nejmladší bratr Karla IV. Konkrétně zazní verše z jeho rytířského románu Médiador, a to ve staré francouzštině i češtině. Poezii doprovodí přednes pozdně-středověké hudby – vystoupí ansámbl Motus Harmonicus s dobovými styly Ars nova a Ars subtilior.

K tomu připočtěme i dobový chuťový zážitek. Podávat se bude víno – kořeněné medové, jaké se tehdy u dvora běžně pívalo. Lidé nezůstanou hladoví, vždyť láska prochází žaludkem. Chystají se ochutnávky kuchyně vrcholného středověku. Už jste jedli třeba pučálku? Ochutnávky zajistí Spolek živé historie.

Na akci je jednotné vstupné 50 Kč bez konzumace. Za dobrého počasí se akce bude konat na letní scéně na východních hradbách, odkud je nádherný výhled na město. V případě deště se akce přesune do prostor hranolové věže a královské kaple.

Lucemburská májová noc: 28. května od 19 hodin

Tisková zpráva

Štítky Špilberk, láska, Karel IV. Lucemburský, Brno, Blanka z Valois, dvůr, Jan Lucemburský, Václav Lucemburský, vrcholný středověk, hudba, víno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na sobotu: Lucemburská májová noc zve zamilované na Špilberk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.