Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V sobotu již podesáté půjdou lidé Pouť smíření

Odsun německy mluvících obyvatel změnil po druhé světové válce tvář Brna k nepoznání, o konci staletého soužití obou národností ve městě se dlouho nemluvilo. To se v posledních letech mění, zvlášť díky loňské akci Rok smíření a letošní navazující Meeting Brno. Jedním z vrcholů festivalu bude v sobotu 28. května 2016 Pouť smíření.

Desátý pietní pochod ve stopách vyhnaných německy mluvících obyvatel Brna se uskuteční symbolicky opět v opačném směru – z Pohořelic do Brna.

Jaká byla atmosféra květnových dní pětačtyřicátého roku? Ve středu 30. května 1945 bylo na Mendlově náměstí rušno, ovšem jinak, než dnes za dopravní špičky. Národní výbor pro Velké Brno nařídil „vyvedení“ žen a dětí, chlapců mladších čtrnácti let a mužů starších šedesáti z města. Během noci se pak vydali po státní silnici směrem k rakouským hranicím. O odsunu se v Brně příliš nemluvilo.

Až v roce 2006 se skupina studentů Filozofické fakulty vydala v den výročí pochodu na první pietní pochod ve stopách vyhnaných. „Od začátku bylo cílem projektu lidsky uchopitelnou formou připomenout utrpení obětí takzvaného Pochodu smrti z Brna,“ říká organizátor Pouti smíření Jaroslav Ostrčilík, který byl u všech ročníků akce. „Od roku 2015 se průvod ovšem jde v opačném směru, tedy z Pohořelic do Brna v symbolice smíření a společné budoucnosti,“ dodává.

Letošní Pouť smíření bude zahájena shrnutím událostí z května 1945 a modlitbou u kříže na místě hromadného hrobu obětí pohořelického sběrného tábora. Pak se poutníci vydají po trase historického pochodu přes Ledce, Rajhrad a Modřice na Mendlovo náměstí v Brně, kam dorazí k šesté hodině večerní. Poutníci se mohou k průvodu libovolně přidat, či se od něj odpojit díky zvláštním autobusovým linkám, které budou po celou dobu kyvadlově jezdit podél trasy.

I letos se akce zúčastní také zástupci krajanských sdružení a pamětníci tehdejších událostí, stejně jako primátor Brna a hosté z Rakouska a Německa. Vyvrcholení Pouti smíření na Mendlově náměstí zahájí úvodní slova primátora a zástupců obou sousedních zemí i partnerských měst. Po zapálení svíček za oběti konce války budou mít účastníci akce možnost diskutovat s pamětnicí Marií Schrimpel, iniciátorem projektu Jaroslavem Ostrčilíkem a autorkou knihy Vyhnání Gerty Schnirch Kateřinou Tučkovou. Návštěvníci zahrady Augustiniánského opatství se mohou těšit také na toho nejlepšího ze středoevropské kuchyně a vystoupení hudební skupiny Dizzy.

Program Pouti smíření:

8:30 Brno - odjezd prvních autobusů s účastníky z Mendlova náměstí od zastávek podél pivovaru

9:00 Brno - odjezd dalších autobusů z Mendlova náměstí

9:45 Pohořelice - úvodní slovo, shrnutí historického kontextu a modlitba za zemřelé

10:00 Pohořelice - vypravení se na cestu

12:30 Ledce (10 km)

14:00-14:30 Rajhrad (17 km) - stánek s informacemi, vodou a občerstvením na křižovatce Masarykova-Štefánikova

16:30 Modřice (24 km) - stánek s vodou a informacemi na křižovatce Nádražní-Benešova

17:00 Gymnázium Vídeňská (30 km) - stánek s vodou, studeným občerstvením a informacemi, vystoupí hudebníci symfonického orchestru Sokola Brno I (pochod dorazí kolem 17:45)

18:00 Brno, Mendlovo náměstí (32 km) - proslov primátora Petra Vokřála a oficiálních hostů

18:30 - pietní akt, zapálení svíček u památníku, vystoupení hudebního souboru

19:00 - povídání s pamětnicí Marií Schrimpel, spisovatelkou Kateřinou Tučkovou a organizátorem akce Jaroslavem Ostrčilíkem.

Tisková zpráva

Štítky Brno, druhá světová válka, Pohořelice, Kateřina Tučková, primátor, Mendlovo náměstí, Petr Vokřál, Rajhrad, Modřice, Ledce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu již podesáté půjdou lidé Pouť smíření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.