Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival ohňostrojů začne letos na Brněnské přehradě 4. června

Festival ohňostrojů na Brněnské přehradě letos zahájí soutěžním představením česko-německý Ignis Brunensis Team se show nazvanou Nahoru a dolů v sobotu 4. června. Další tři soutěžní ohňostroje se nad přehradou rozzáří 8., 11. a 15. června vždy od 22:30.

Tradiční přehlídka světelných kreací Ignis Brunensis letos ukáže již stý ohňostroj. Ten odpálí 11. června španělští tvůrci. Nazvali jej Španělsko a klasikové a během půlhodinového představení zazní například část Dvořákovy symfonie Z Nového světa či část Bizetovy opery Carmen. Další dva soutěžní ohňostroje předvedou tvůrci ze Slovenska a Portugalska. V sobotu 18. června završí letošní ročník nesoutěžní ohňostroj ze Špilberku, který společnost Flash Barrandov SFX nazvala Ohnivý brokát pro císaře a připojí se tak k oslavám 700. výročí narození Karla IV.

Na přehradu se každoročně sjíždějí stovky tisíc návštěvníků. Proto se opět do organizace zapojil brněnský dopravní podnik, který ve dnech ohňostrojů od odpoledních hodin začne postupně posilovat některé linky, aby městská doprava nával cestujících zvládla.

Hlavní cenu za nejlepší ohňostroj si loni z Brna odvezli Francouzi z Alpha Pyrotechnie za show s názvem Jak chlapec potkal dívku. Získali také Cenu České televize za nejlepší scénografii. Vítězný ohňostroj sledovalo 130.000 diváků.

Přehlídka ohňostrojů je součástí festivalu Brno město uprostřed Evropy. Řada kulturních, gastronomických a dalších akcí začala již v sobotu a skončí 19. června. Uzavře ji ohňostrojný epilog nad hradem Špilberk. Ten je letos věnován 700. výročí narození krále Karla IV. a je součástí oficiálních celonárodních oslav České republiky.

Štítky ohňostroj, Brněnská přehrada, Karel IV. Lucemburský, představení, Ignis Brunensis, Špilberk, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Brno, Dopravní podnik města Brna, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival ohňostrojů začne letos na Brněnské přehradě 4. června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.