Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hvězdárna provede malé stopaře po Galaxii

Vesmír je veliký. Je téměř nepředstavitelně veliký. A pokud se v něm nechceme ztratit, musíme mít u sebe v každé situaci ručník. Abychom na to nezapomněli, slaví se ve středu 25. května Ručníkový den a v sobotu 28. května Den galaktických stopařů.

Ručníkový den  je svátek odkazující na stěžejní dílo anglického spisovatele Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii. Pětidílná „trilogie“ byla vydána jak knižně, tak v podobě televizního i rozhlasového seriálu, komiksu, počítačové hry a celovečerního filmu. Ručník je v ní označen za nejpotřebnější věc, kterou u sebe může mezihvězdný stopař mít.

"Pokud jde o ručníky, Stopařův průvodce po Galaxii o nich říká hned několik věcí. Ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Především má značnou praktickou cenu – můžete se například do něj zabalit, aby vám nebylo zima, když poskakujete napříč chladnými měsíci planety Jaglan Beta. Můžete na něm ležet na zářivých, mramorovým pískem vystlaných plážích Santraginu V a vdechovat opojné výpary z jeho moří. Můžete na něm spát pod hvězdami, jež tak rudě září na planetě pouští, Kakrafúnu. Můžete ho použít jako plachtu, až poplujete na maličkém voru po proudu drsné řeky Moth, můžete ho namočit pro boj zblízka, nebo si jím zahalit hlavu, abyste necítili jedovaté pachy žravé obludy Blátotlačky z Traalu a nestřetli se s jejím pohledem (je to nepředstavitelně tupé zvíře, myslí si, že když ji nevidíte, nevidí ani ona vás – blbá jak tágo, ale z načně žravá). Když jste v úzkých, můžete jím signalizovat o pomoc. No, a samozřejmě se jím také můžete utřít, pokud vám po tom všem ještě připadá dost čistý." Citace z knihy Stopařův průvodce po Galaxii (autor Douglas Adams, vydavatelství Argo, ISBN: 978-80-257-0030-3, rok vydání 2002).

Středa 25. května – listujte v knížce

Ve středu 25. května ve 20.00 můžete zažít scénické čtení Stopařova průvodce po Galaxii, během kterého se herci z projektu LiStOVáNí – Lukáš Hejlík, Pavel Oubram a Věra Hollá – pokusí přenést děj legendární knihy na obecenstvo. Za vydatné pomoci projekčního systému digitária pod taktovkou Pavla Gabzdyla. A pozor! Kdo bude mít kolem krku pořádnou osušku – o velikosti nejméně 1×0,5 metru, dostane od nás stopovatěnku na příští cestu zdarma!

Vstupenky na LiStOVáNí koupíte snadno a rychle zde

Sobota 28. května – stopujte v Galaxii

V sobotu 28. května odpoledne si na hvězdárně pro děti od 10 do 15 let připravili interaktivní hru Stopaři po Galaxii. Dětští návštěvníci si na řadě úkolů vyzkouší dovednosti nutné pro stopování po Galaxii, včetně nutnosti mít s sebou ručník. Na „výlet po Galaxii“ budou vyrážet po menších skupinkách v určitých časech v době od 14 do 18 hodin. Každý stopař soutěží sám za sebe a ti nejlepší nakonec získají certifikát a hodnotné ceny.

Jak se v sobotu 28. května stanete stopařem po Galaxii?

  • Na sobotní stopování se vydáváme v sobotu 28. května od 14.00 do 17.30.
  • Trasa je vhodná pro děti od 10 do 15 let.
  • Startovné 50 Kč.
  • Na jednotlivé výpravy může vyrazit až 10 průzkumníků, doporučujeme si dopředu koupit stopovatěnku na www.hvezdarna.cz/program.
  • Rodiče nechejte v nejbližší občerstvovně.
  • Vezměte si s sebou ručník, propisku a tužku.
  • Celá trasa trvá asi 60 minut
  • K dispozici jsou automaty s teplými nápoji i drobným občerstvením.
  • S ohledem na probíhající rekonstrukci příjezdové cesty doporučujeme buď parkovat hned u koupaliště anebo využít služeb Dopravního podniku města Brna. Každou chvíli k nám jezdí tramvaj číslo 4.Tak hurá na stopování po Galaxii!

Tisková zpráva

Štítky ručník, hvězdárna, Stopařův průvodce po Galaxii, Douglas Adams, galaxie, kniha, Lukáš Hejlík, Dopravní podnik města Brna, Argo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna provede malé stopaře po Galaxii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.