Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie varuje: Důvěřivost osob na internetu může vést až k jejich trestnímu stíhání

I přes častá upozornění a varování veřejnosti ze strany policie, zainteresovaných organizací a soukromých firem na nebezpečí související s využíváním nejrůznějších služeb v internetovém prostředí Jihomoravští kriminalisté vyšetřují desítky případů podvodného jednání.

Mezi neustálá rizika v této oblasti patří, mnohdy naivní, mnohdy nepromyšlená, ale také někdy vědomá nesprávná rozhodnutí si prostřednictvím internetových nabídek práce finančně přivydělat. Pachatelé zejména podvodných trestných činů si jsou této skutečnosti dobře vědomi a tak na internetu zakládají léčky, jak ulovit právě tyto své potenciální oběti – bílé koně.

Postup pachatelů je jednoduchý a účinný. Sází na touhu vydělat si nějakou finanční hotovost navíc a zároveň mnohdy na lidskou nedbalost. Pachatelé své oběti oslovují prostřednictvím nejrůznějších poměrně snadných nabídek práce. Jedná se zejména o administrativní činnosti-homeoffice. Při tomto způsobu práce je požadována časová flexibilita, přístup k internetu, spolehlivost, schopnost samostatně zpracovávat zadané úkoly, někdy vlastnit živnostenský list.

Po projeveném zájmu ze strany zájemců o práci pachatel komunikuje zpravidla jen a pouze prostřednictvím e-mailové komunikace. Zdůvodnění, že zadavatel práce se nachází dlouhodobě v zahraničí, je sice logické, ale je to jen laciná výmluva pachatele. Stejně je totiž logické, že pachatel trestného činu nechce být „vidět ani slyšet“, a proto se nikdy s nikým nesetká. Možná to slíbí, možná pošle svoje fotky (taktéž jen „virtuální“), ale šance, že s „brigádníkem“ probere obchodní záležitosti víc osobně je prakticky nulová.

Pachatel pak pod různými legendami velmi citlivě a zdvořile komunikuje a od svých obětí si za úplatu vyžádá buď založení bankovního účtu a předání přístupových údajů do elektronického bankovnictví, nebo své oběti instruuje k nákupu virtuální měny tzv. bitcoinů či provádění různých plateb nebo peněžních převodů do nejrůznějších států světa prostřednictvím služeb WesternUnion apod.

Aby pachatel „ukotvil“ svoji oběť, vždy ji navnadí vidinou poměrně snadného přivýdělku i puncem oficiálnosti. Klidně svojí obětí nabídne sepsání nejrůznější „oficiální“ smlouvy např. smlouvy o provedení práce, popř. pošle scan „oficiálního“ povolení, certifikátu, pověření, licence – bohužel vše je také jen „virtuální“, protože všechny údaje zde jsou buď zcela smyšlené, nebo reálně existující, avšak zneužité. Následně tyto účty využije pro svoji podvodnou činnost. Přes tyto účty doslova nechá protéct peníze podvedených lidí, často v řádech statisíců korun.

Dobré je si uvědomit, že první na koho se pak obrací pozornost policie, jsou právě lidé, kteří svým jménem tuto trestnou činnost pachatele umožnili. Tito lidé pak mají co vysvětlovat, poněvadž se na ně mnohdy obrací i velmi pobouření podvedení a vedou se o nich často i diskuze na internetových diskuzních fórech.

Svým jednáním je pachatel také  vystaví nebezpečí trestního postihu, neboť trestní zákoník  upravuje tzv. legalizaci výnosů z trestné činnosti, a to jak ve formě úmyslného zavinění, tak i z nedbalosti. A právě takto končí tzv. bílí koně – často s velmi nízkým výdělkem a vysvětlováním své protiprávní činnosti na policii.

Je až neuvěřitelné, že si lidé neuvědomují, že v současné době žijí prakticky ve virtuálním světě, kde osoba vystupující jako „Karel“ často není „Karel“, kde jméno, podpis, ani adresa prakticky nic neznamená, protože toto je pouze virtuální svět plný virtuálních pojmů.

Ano, většina lidí si asi říká: „Mně se toto přece nemůže stát“. Bohužel praxe je taková, že i přes neustálé varování veřejnosti, přes podpisy smluv v bankách s písemným uvedením, že informace k přístupům k jejich bankovním účtům nesmí předávat dalším osobám, se neustále policie setkává s lidmi, kteří prakticky pro absolutně neznámé lidi, které nikdy osobně neviděli, nikdy s nimi ani netelefonovali apod., zakládají bankovní účty nebo pro ně nakupují virtuální měnu či provádějí transfery peněz a v neposlední řadě předají neznámé osobě veškeré své osobní údaje, jméno, rodné číslo, adresu bydliště.

Bohužel na závěr nutno dodat smutnou skutečnost, že mezi těmito osobami bývají vedle mladých mnohdy životem nezkušených lidí, přes cíleně zneužité matky na rodičovských dovolených i vysokoškolsky vzdělaní lidé v oblasti financí, managementu, finančního poradenství apod. Na základě  těchto výše uvedených informací bychom chtěli důrazně varovat veřejnost, aby dbala zvýšené opatrnosti při nabídkách práce spojených se zakládáním či propůjčováním bankovních účtů, nebo spojených s jakýmkoli způsobem převádění peněžních prostředků.

V případě podezřelých nabídek, nestandardní komunikace  či s podezřením na protiprávní jednání se můžete obrátit na kteroukoli policejní služebnu nebo linku 158.

V případě, že se již zrovna nacházíte v možném postavení tzv. bílého koně, neváhejte policii tuto informaci obratem sdělit. Pokud se obrátíte pouze na možného pachatele, ten Vás bude chlácholit, že tomu tak není, nebo svoji trestnou činnost rychle odkloní na někoho jiného. Tímto zamezíte možným škodám na podvedených lidech a snížíte riziko postihu Vaší osoby a dáte policii šanci takovéto podvodné jednání objasnit a pachatele ztotožnit.

Autoři

Štítky policie, Internet, bílý kůň, Bitcoin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie varuje: Důvěřivost osob na internetu může vést až k jejich trestnímu stíhání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.