Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Pracovníci hvězdárny v Brně vytvořili unikátní videozáznam z přechodu Merkuru

Opravdu nevšední pohled na přechod Merkuru přes Slunce, který se odehrál 9. května, nabídla družice Solar Dynamics Observatory (SDO). Tato automatická observatoř sleduje Slunce v ultrafialové oblasti elektromagnetického spektra. Za přispění speciálních algoritmů na zpracování obrazu Pavel Karas z Hvězdárny a planetária Brno vytvořil unikátní videozáznam.

Pavel Karas stáhl z archivu NASA snímky pořízené ve třech kanálech (na vlnových délkách 17,1, 21,1 a 30,4 nanometru) a zpracoval je speciálními matematickými metodami pro zvýraznění i těch nejjemnějších detailů ve sluneční atmosféře. Není bez zajímavosti, že tyto algoritmy navrhl Miloslav Druckmüller, profesor Vysokého učení technického v Brně a světově uznávaný odborník na zpracování fotografií Slunce.

Výsledkem analýzy téměř 2100 snímků, které zabralo na výkonném počítači celý den a noc, je unikátní astro-klip. Barvy, kterými Slunce ve videu hýří, jsou pochopitelně umělé, dodané při zpracování, ale volba barevné palety nebyla náhodná. Pokud by citlivost lidského oka byla posunuta do ultrafialové oblasti, vnímali bychom naši hvězdu zhruba nějak takto. Samotný Merkur je na těchto záběrech jen nepatrný černý kotouček, což jen dokazuje, jak diametrální rozdíl je mezi velikostí Slunce a ostatních těles Sluneční soustavy.

Solar Dynamics Observatory od roku 2010 nepřetržitě monitoruje dění na Slunci. Hlavním cílem je porozumět jeho vlivům na naší planetu, vč. předpovědí zvýšené sluneční aktivity. Observatoř v reálném čase pořizuje obrovské množství záběrů v řadě vlnových délek, denně generuje okolo 1,5 terabytů dat. Datový tok je stejný, jako kdybychom každý den stahovali na čtyři sta filmů ve vysokém rozlišení.

Tisková zpráva

Štítky Merkur, Slunce, Pavel Karas, Brno, Hvězdárna a planetárium Brno, Miloslav Druckmüller, NASA, Vysoké učení technické v Brně, hvězdárna, Sluneční soustava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pracovníci hvězdárny v Brně vytvořili unikátní videozáznam z přechodu Merkuru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.