Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Generál Pelz navštíví Špilberk a povypráví o Afghánistánu

Afghánistán pohledem cestovatele i generála – tak se jmenuje beseda, kterou chystá Muzeum města Brna jako doprovodný program k nedávno zahájené výstavě Steve McCurry: Photographer. Právě s Afghánistánem totiž souvisí nejslavnější snímek tohoto amerického fotografa, Afghánská dívka.

Ve čtvrtek 19. května v 16 hodin tuto zemi na besedě představí generál Petr Pelz, bývalý velvyslanec ČR v Afghánistánu, a brněnský cestovatel Rudolf Švaříček. 

Dvanáctiletou dívku jménem Šarbat Gula vyfotil v roce 1984 Steve McCurry v pákistánském uprchlickém táboře, tam se uchylovali Afghánci utíkající před sovětskou okupací. McCurry tehdy i v samotném Afghánistánu pořídil řadu mimořádně cenných fotografií.  V roce 2002 tam dokonce už dospělou dívku fotografoval znovu. Tematika Afghánistánu, konflikty zkoušené země, se promítne i do doprovodného programu aktuální fotografické výstavy.

Na Špilberk přijde do výstavních prostor vyprávět generál Petr Pelz, který mezi lety 2010 a 2013 působil jako velvyslanec ČR v Afghánistánu. Už dříve pracoval také jako ředitel vojenského zpravodajství. Jeho pohled generála a diplomata na besedě doplní také jiný pohled, a to pohled cestovatele. O své zkušenosti z Afghánistánu se přijde podělit dobrodruh Rudolf Švaříček z brněnské cestovní kanceláře Livingstone. Vyprávění doplní také projekce.

Doprovodný program k výstavě tím nekončí. Na 2. června Muzeum města Brna připravuje také besedu s názvem „Češi a migrační krize“ nebo 14. června komentovanou procházku výstavou s válečným fotografem Janem Šibíkem.

Beseda „Afghánistán pohledem cestovatele i generála“ – ve čtvrtek 19. května od 16 hodin

Hosté: gen. Petr Pelz a Rudolf Švaříček

Tisková zpráva

 

Štítky Afghánistán, výstava, Steve McCurry, cestovatel, Špilberk, Muzeum města Brna, Česko, Šarbat Gula, Jan Šibík, LIVINGSTONE, fotograf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Generál Pelz navštíví Špilberk a povypráví o Afghánistánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.