Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Smutný trend prudkého nárůstu HIV v ČR pokračuje. Neziskovka nabízí v Brně testování zdarma

Statistika k testování na HIV v ČR mluví jasně. Od ledna do března roku 2016 bylo prokázáno 95 nových případů HIV. O rok dříve za stejné období šlo o 64 případů.

Rok 2015 byl přitom vůbec nejhorším za celou historii testování v naší zemi. Nezisková organizace ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R) proto ve čtvrtek ve svém centru nabídne veřejnosti testování na HIV zdarma. 

Ohledně nových případů HIV infekce podle regionu je Jihomoravský kraj při přepočtu na jednoho obyvatele za posledních 12 měsíců na osmém místě, kdy je před ním Praha, kraje Liberecký, Hradecký, Ústecký a další. Celkově bylo ke konci března 2016 diagnostikováno 202 lidí, kteří měli bydliště v Jihomoravském kraji.

Na přání se lidé mohou nechat otestovat anonymně. Výsledky se dozví do 15 minut. Testování je bezplatné a není potřeba se nikde objednávat. R-R dále nabídne poradenství o pohlavně přenosných infekcích a bezpečnějším sexu. Více informací na telefonu 722 938 044 nebo pište na brno@rozkosbezrizika.cz.

Kdo by měl jít na testy?
Na testy doporučujeme jít každému, kdo si není jistý svým zdravím. Využít bezplatné testování by měli i lidé, kteří jsou na začátku nového partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tří měsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná. Výsledky testu také může ovlivnit léčba antibiotiky, takže je vhodné přijít dva týdny po jejich dobrání.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS DAY, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Kdy a kde testování probíhá:
Centrum R-R Brno: 12. května od 12 do 18 hod., ulice Vlhká 10.

Tisková zpráva
 

Štítky HIV, Česko, Brno, infekce, Jihomoravský kraj, Rozkoš bez rizika, Praha, Liberecký kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutný trend prudkého nárůstu HIV v ČR pokračuje. Neziskovka nabízí v Brně testování zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.