Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno v květnu chystá festivaly hudby, vyjádří i lítost nad válkou

Brno čekají v květnu tři festivaly, z nichž jeden bude naprostou novinkou. Poprvé se lidé mohou těšit na Maraton hudby Brno 2016, který nabídne hudbu napříč hudebními žánry, řekla dnes novinářům ředitelka Turistického informačního centra města Brna (TIC) Jana Janulíková.

Kromě něj se uskuteční tradiční hudební festival zrakově postižených s názvem Tmavomodrý svět. Trojici květnových akcí doplní festival Meeting Brno 2016, jehož cílem je v diskuzích a dalších setkáních vyjádřit lítost nad válkou a zapříčiněnými tragédiemi.

První akci je Tmavomodrý festival, který je na programu od tohoto čtvrtku do neděle. Hlavní částí festivalu jsou hudební, taneční a divadelní vystoupení jednotlivců nebo souborů, kde jsou lidé se zrakovým postižením. "Přijede kolem 200 účastníků z celé České republiky, Slovenska, Polska a dalších zemí s různými vadami zraku. V minulosti byl festival spíše pro uzavřenou komunitu, my ale chceme prolomit bariéry a ukázat lidem, jak se žije bez jednoho z důležitých smyslů," uvedla Janulíková.

Program bude především v Sále Břetislava Bakaly, ale také na nádvoří Staré radnice. Podle Janulíkové budou všechny akce zdarma kromě závěrečného benefičního koncertu, na kterém vystoupí zpěvačka Michaela Nosková a Swing Band Brno. "Výtěžek půjde na úhradu cestovních nákladů dětí, které na festivalu vystoupí," dodala Janulíková.

Od 20. května do 2. června je na programu první ročník festivalu Meeting Brno. Navazuje na loňský projekt s názvem Rok smíření. Loni Brno vyjádřilo lítost nad odsunem německého obyvatelstva z Brna po druhé světové válce. "Letošním tématem jsou ztracené a nalezené domovy. Budeme se věnovat tomu, proč lidé musí domovy opustit a hledat jiné, co je k tomu vede a jak se jim to daří," nastínil vedoucí programově-produkčního oddělení TIC Jiří Mottl. Na programu jsou diskuze, ve kterých v kině Scala promluví duchovní, autoři knih, ale i cizinci. V plánu je i výstava, divadelní a filmová představení i hudební část a výtvarné workshopy. "Vrcholem bude stejně jako loni Pouť smíření, tentokrát ji otočíme a půjdeme z Pohořelic do Brna," dodal Mottl. Pouť má připomenout cestu německého obyvatelstva vyhnaného z Brna do Pohořelic, kterou někteří nepřežili.

Od 27. do 29. května ovládne město hudba při premiérovém ročníku Maraton hudby Brno 2016. "Cílem je oživit centrum města. Znít budou všechny žánry od vážné hudby, jazzu přes rock a pop, ale i folklor," vyjmenovala Janulíková s tím, že program bude nepřetržitý. Zapojí se amatérští hudebníci, ale i profesionálové. Lidé se mohou těšit například na část s názvem Nekončné varhany nebo na Pianoštafetu. Do programu se zapojí i některé kavárny, kluby a kulturní instituce jako Filharmonie Brno nebo brněnské národní a městské divadlo.

Zdroj: ČTK
    

Štítky Brno, festival, hudba, válka, Tmavomodrý svět, druhá světová válka, Břetislav Bakala, Polsko, Česko, Michaela Nosková, Slovensko, Pouť smíření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v květnu chystá festivaly hudby, vyjádří i lítost nad válkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.