Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO a VIDEO: Hvězdárna po 13 letech znovu hořela. Tentokrát plánovaně

V roce 2003 pozorovatelnu pod odsuvnou střechou Hvězdárny a planetária Brno stylově zapálil dalekohled mířící na Slunce. Škody byly minimální i díky rychlému zásahu brněnských hasičů. Ti si letité výročí dnes připomněli cvičením zásahu při požáru mnohem většího rozsahu.

Jako jedno z mála cvičení bylo toto právě díky souvislosti s třináctiletým výročím skutečného požáru v areálu hvězdárny otevřené veřejnosti. Návštěvníkům se naskytla nevídaná podívaná, i když se do akce nezapojil vrtulník, který pomáhal s přepravou osob při skutečném zásahu.

Podle daného scénáře se při stavebních úpravách na pozorovací terase Hvězdárny a planetária Brno vyskytla technická závada a vzápětí vypukl požár v blízkosti acetylenové svařovací soupravy. Plameny se rychle rozšířily po dřevěném povrchu terasy. Dva zaměstnanci stavební firmy byli při nehodě zranění. Další dva zůstali požárem odříznutí na terase a nemohli uniknout.

Před příjezdem hasičů byl celý objekt evakuován, avšak zůstalo v něm několik osob, které neslyšely výzvu k evakuaci. Nakonec však byli všichni zdárně zachráněni.

Celé toto cvičení mělo za úkol i pomoct samotným hasičů. "Brněnští hasiči nám pomohli již několikrát. Nejen před třinácti roky, kdy u nás hořelo, ale také – zcela paradoxně na kopci – řešili nečekané záplavy. Proto si považujeme za čest, že můžeme realizovat takové cvičení. Navíc, za každého návštěvníka, který se přijde v neděli odpoledne podívat, bude putovat 1 Kč do Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v nouzi," řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Autoři | Foto Dominika Pappová

Štítky požár, Hvězdárna a planetárium Brno, Slunce, terasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO a VIDEO: Hvězdárna po 13 letech znovu hořela. Tentokrát plánovaně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.