Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V areálu Hvězdárny a planetária Brno bude v neděli hořet

V neděli 8. května odpoledne, přibližně od 16.30 shoří Hvězdárna a planetárium Brno. Ale není čeho se bát! Tuto skutečnost většinou dopředu nevíme. Tentokrát je to však jiné. Půjde o cvičení jihomoravských hasičů. Připravena bude venkovní podívaná, kterou jen tak nezažijete.

Jako jedno z mála cvičení, bude toto otevřené veřejnosti a to v souvislosti s třináctiletým výročím skutečného požáru v areálu hvězdárny. Návštěvníci budou mít co sledovat. Do akce se totiž zapojí také policejní vrtulník s našimi leteckými záchranáři na palubě. 

Když v roce 2003 hořelo…

V úterý 6. května 2003 u nás hořelo. Pozorovatelnu pod odsuvnou střechou tehdy stylově zapálil dalekohled mířící na Slunce. Jelikož byl tehdy přístroj bez dozoru, na požár upozornil štáb televize Nova, který shodou náhod připravoval reportáž o parku Kraví hora. Ke cti jim slouží, že kameraman sice natáčel plameny šlehající z pozorovatelny, ale reportér volal o pomoc. Škody byly naštěstí minimální: pár ohořelých prken a očouzený dalekohled. Situaci totiž zachránil kýbl špinavé vody paní uklízečky a rychlý zásah brněnských hasičů.

Nakonec se celá situace pojala jako reklama na výjimečný úkaz, který měl nastat další den. Očouzený dalekohled se umyl, vyměnilo se pár prken podlahy, a protože bylo pěkné počasí, mohla se 7. května ze stejných míst sledovat temná silueta planety Merkur přecházející přes sluneční kotouč.

Když bude v roce 2016 hořet…

Po třinácti letech se celá událost skoro na den přesně zopakuje. V předvečer přechodu Merkuru přes Slunce ale hvězdárna hořet nebude, pouze zde od 16.30 proběhne prověřovací cvičení Jihomoravských hasičů.  Míst bude dostatek a vody snad také. 

Podle daného scénáře se při stavebních úpravách na pozorovací terase Hvězdárny a planetária Brno vyskytne technická závada a vzápětí vypukne požár v blízkosti acetylenové svařovací soupravy. Plameny se rychle šíří po dřevěném povrchu terasy. Dva zaměstnanci stavební firmy se při nehodě zraní. Další dva zůstanou požárem odříznutí na terase a nemohou uniknout. Před příjezdem jednotek se objekt bude evakuovat a zůstane v něm jen několik osob, které neuslyší výzvu k evakuaci. Ohrožovat je bude kouř požáru.

Cvičení vypukne přibližně od 16.30 hodin. Nicméně již hodinu před cvičením bude na místě stánek pro malé, ale i velké návštěvníky. 

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, požár, terasa, Slunce, TV Nova, Kraví hora, Merkur

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu  Hvězdárny a planetária Brno bude v neděli hořet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.