Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno mění systém financování dopravního podniku, má ušetřit 100 mil.

Brno chce ročně ušetřit v dopravním podniku 100 milionů korun díky změně v systému financování městské společnosti. Dnes to řekl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO).

Podle něj podnik nově nedostává peníze od města s předstihem jako dříve, přičemž zálohy byly zbytečně vysoké, ale město mu vyplácí peníze zpětně každý měsíc podle skutečného výkonu. Změna se přitom nijak neprojevuje ve službách a cestující ji nepoznají. Další desítky milionů chce radnice ušetřit v jiných městských firmách, doplnil Mrázek.

Náměstek uvedl, že stejný systém nejde zavést u jiných městských firem, protože dopravní podnik byl financován specificky. "V minulých letech mu byly peníze placeny zálohově dopředu a pak teprve vyúčtoval výkony. Sledoval jsem to a zjistil, že jsou tam velké rozdíly v platbách oproti skutečně provedeným výkonům," uvedl Mrázek. Podle něj byly zálohy příliš vysoké a nevyužívaly se efektivně.

Kvůli tomu podnik vykázal například za rok 2014 zisk asi 200 milionů, což by podle Mrázka tak nevadilo, pokud by se z toho nemusela odvádět daň státu. Z nového systému, který hradí provedené výkony každý měsíc, vyšla
roční úspora 100 milionů. Primátor Petr Vokřál (ANO) uvedl, že ušetřené peníze může město dát na projekty ve školství, na péči o seniory a dopravní stavby, ale i na Janáčkovo kulturní centrum či fotbalový stadion.

Město zvažuje další kroky k efektivnějšímu řízení městských firem, ve kterých je stoprocentním vlastníkem. Je jich necelá desítka a patří mezi ně kromě dopravního podniku třeba Brněnské komunikace nebo odpadová společnost SAKO. K úsporám má vést koncernové řízení společností, pro něž bude město společně nakupovat energie nebo služby, což dosud každá firma dělala zvlášť. Kromě toho se zvažují dvě formy koncernového řízení. Podle Mrázka je to možnost odchodu politiků z představenstev a jejich účast pouze v dozorčích radách s rozšířenými pravomocemi, nebo možnost rozpuštění představenstva, přičemž by část úkolů převzala správní rada a část dozorčí rada. ANO totiž už před volbami slibovalo, že dostane z představenstev městských firem politiky. Zatím jejich počet snížilo asi o dvacítku míst zhruba ze stovky.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, Richard Mrázek, ANO 2011, peníze, Petr Vokřál, SAKO, Janáčkovo kulturní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno mění systém financování dopravního podniku, má ušetřit 100 mil.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.