Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Máj na Staré radnici – láska, trubači i východ slunce

Byl pozdní večer, první Máj, … Nevíte, jak dál? Nevadí. Přijďte 1. května do věže Staré radnice v Brně. Nejenže tam najdete text celé básně, ale navíc můžete svoji drahou polovičku políbit pod rozkvetlými stromy přímo na věži.

Týden nato, tedy 8. května, si užijete pohled na východ slunce z ochozu věže a každou neděli se můžete zaposlouchat do zvuků tónů trubačů brněnské filharmonie, kteří z věže odtroubí poledne.

Máj na Staré radnici

Staňte se na chvíli básníkem a vyznejte lásku netradičně na věži Staré radnice. Pro básníky a zamilované budou v prostorách věže celý květen rozmístěny verše moderního přepisu básně Karla Hynka Máchy. Instalováno tam bude prvních 36 veršů lyricko-epické básně Máj v české i anglické verzi. V neděli 1. května se navíc dvojice mohou políbit pod rozkvetlými stromy přímo na věži, tedy 62 metrů nad zemí.

Noc věží a rozhleden

Při příležitosti celorepublikové akce Noc věží a rozhleden otevře Turistické informační centrum města Brna věž Staré radnice i brzo ráno a připomene tak jednu z pověstí o brněnském drakovi. Ta říká, že drak žijící u Svratky se bojí denního světla a lidé ho mohou spatřit jen při východu slunce, kdy celé město ještě spí. Jakmile slunce začne pálit, drak z rušného města mizí, neznámo kam.

Jedinečnou příležitost spatřit brněnského draka na vlastní oči při východu slunce tak budou mít ti, kteří na věž Staré radnice vystoupají v neděli 8. května od 5 do 8 hodin ráno.

Fotografové mohou také soutěžit a fotografie z východu slunce zaslat na Facebook Pohádkové království. Vítězové fotosoutěže budou vyhlášeni 1. června 2016 při Pohádkovém dni v Prachaticích.

Trubači na věži

Od prvního května se návštěvníci Brna mohou zaposlouchat do tónů trubačů Filharmonie Brno, kteří budou každou neděli ohlašovat „brněnské poledne“ v 11:00 hodin. Akce potrvá až do konce srpna.

Stará radnice je nejstarší světskou stavbou v Brně. Její dominantou je právě 62 metrů vysoká radniční věž s renesančním ochozem, který poskytuje nádherný výhled na Brno. Na věž vede 173 schodů a je v ní k vidění i hodinový stroj a expozice o dějinách Staré radnice. V květnu bude otevřena každý den od 11.00 (o víkendech od 10.00) do 17.30 hodin. Vstupenky návštěvníci zakoupí v Informačním centru v průchodu pod krokodýlem, cena je 60 Kč.

Více informací o jednotlivých akcích najdete na www.gotobrno.cz a www.ticbrno.cz.

Tisková zpráva

Štítky radnice, Brno, trubač, Svátek práce, drak, láska, Karel Hynek Mácha, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máj na Staré radnici – láska, trubači i východ slunce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.