Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jih Moravy se podle výzkumu dostávají nové druhy borelií

Na jižní Moravu se kvůli změnám klimatu a životního prostředí dostávají nové druhy borelií. Pětiletá studie prokázala výskyt druhu Borrelia spielmanii, do té doby v Česku nezaznamenaného.

 

 

O výzkumu dnes informovala společnost Elisabeth Pharmacon, která na něm pracovala s Ústavem biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Borelie jsou příčinou lymské boreliózy, což je špatně léčitelné onemocnění, zejména pokud je diagnostikováno v pozdější fázi. V Evropě jsou lidé infikováni nejčastěji druhy Borrelia burgdorferi, Borrelia garinii nebo Borrelia afzelii. Studie na českém území prokázala také nárůst druhu Borrelia valaisiana.

Zjištění z výzkumu mají podle společnosti, která se zabývá vývojem diagnostických souprav, vážný dopad na DNA metody testování borelií u pacientů s podezřením na lymskou boreliózu. Některé používané metody prý nemusejí odhalit určitý druh borelie.

Společnost Elisabeth Pharmacon testuje v laboratoři klíšťata od roku 2008. V jednotlivých letech se výskyt borelií v klíšťatech lišil. Třeba v letech 2008 a 2012 bylo infikovaných klíšťat přibližně jen 17 procent, jindy jejich podíl stoupl až k 35 procentům. Samotný přenos infekce závisí zejména na pozitivitě klíštěte, na době přisátí a kvalitě imunitního
systému napadeného člověka.

Zdroj: ČTK

Štítky výzkum, Jihomoravský kraj, Morava, Česko, klíště, Masarykova univerzita, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jih Moravy se podle výzkumu dostávají nové druhy borelií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.