Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brnu se uvolnilo 15 startovacích bytů, pronajme je mladým rodinám

Brno pronajme 15 menších startovacích bytů mladým rodinám, řekla novinářům primátorova náměstkyně zodpovědná za bytovou oblast Klára Liptáková (KDU-ČSL). Brno má podle ní asi 60 startovacích bytů, z nichž se 15 uvolnilo.

Šest rodin už město vybralo, zbylé bude vybírat. Lidé, kteří splní podmínky, dostanou nižší cenu. Činí 50 korun za metr čtvereční, v centru Brna dosahuje někdy až téměř dvojnásobku.

Podle Liptákové jsou startovací byty určeny pro mladé lidi do 35 let, kteří jsou v páru, mají nižší příjem a alespoň jeden z nich má spoření. "Město tím chce podpořit mladé lidi, aby si dokázali po škole naspořit na vlastní
bydlení a postavit se na vlastní nohy. Proto je i levnější nájem, který umožní odkládání peněz na spoření
," uvedla Liptáková.

Smlouva se uzavírá na tři roky s možností prodloužení o další dva roky. Do pěti let by však nájemníci ze startovacích bytů měli být schopni obstarat si jiné bydlení. Podle Liptákové je poptávka po startovacích bytech vyšší, než může město uspokojit. "Na 15 bytů jsme měli asi 30 zájemců, ale dá se říct, že je docela úspěch uspokojit 50 procent zájemců," uvedla Liptáková.  Dodala, že město chce výhledově počet startovacích bytů pro mladé rodiny zvýšit.

Město Brno vlastní přes 25.000 bytů. V minulosti pozastavilo prodej bytových domů s odůvodněním, že se prodávaly za starých podmínek a pod cenou. Nyní město bude prodávat byty za cenu obvyklou, ve které se promítne i aktuální stav nemovitosti.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, rodina, Klára Liptáková, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnu se uvolnilo 15 startovacích bytů, pronajme je mladým rodinám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.