Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svatoanenská nemocnice v Brně nabídne léčebné konopí v tobolkách

Lékárna v Nemocnici u svaté Anny v Brně začala vyrábět tobolky z léčebného konopí pro pacienty s chronickou bolestí. Řekla to dnes mluvčí nemocnice Petra Veselá. Dosud pacienti užívali konopí formou inhalace přes speciální odpařovač nebo jim lékař doporučoval konzumaci při rozmíchání v tepelně upravené čokoládě.

Podle Veselé je přístroj pro pacienty nákladný a forma s čokoládou pracná. Tobolky by to měly odbourat. Zatím je na zkoušku užívají dvě pacientky.

Nemocnice léčí konopím zatím šest pacientů, dalších deset na léčbu čeká. S nápadem na úpravu konopí přímo do tobolek přišel lékař Centra bolesti Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Radovan Hřib, který doporučuje konopí před podáním zahřát, aby se tím posílily účinky potlačující bolest. K tomu ale bylo potřeba inhalačního přístroje s názvem vaporizér, který podle Veselé stojí kolem 10.000 korun, nebo úprava do čokolády, aby byla chuť pro ústní podání přijatelná. "Pro všechny pacienty není vaporizér dostupný a příprava konopí formou čokolády je náročnější. Proto mě a naše lékárnice napadlo připravit konopí ve formě tobolek. Zatím je užívají dva pacienti, kteří oproti původnímu užívání v čokoládě neshledali v účincích žádné rozdíly," uvedl Hřib.

V současnosti mají české konopí pouze čtyři lékárny v České republice. Dvě jsou v Praze, jedna v Uherském Hradišti a poslední v Brně. Tobolky však nabízí pouze ta brněnská, uvedla mluvčí nemocnice v Brně.

Zatímco inhalováním se dostavuje účinek do několika minut a odeznívá za tři až čtyři hodiny, při ústním podání se první účinky dostavují za půl hodiny až za hodinu a vrcholí po dvou až třech hodinách, přičemž mohou odeznít až
po osmi hodinách. "Pomalý nástup účinků v kombinaci s dlouhotrvajícím efektem jsou dva důvody, proč je ústní užití nejvhodnější pro chronické obtíže," řekla Veselá. Dodala, že konopí samo o sobě nevyléčí nemoc pacientů, ale je podpůrnou látkou další léčbě, přičemž pomáhá při bolesti nebo k potlačení dalších účinků nebo v rozvoji nemoci. Kromě bolesti může pomoct u neurologických nemocí, u roztroušené sklerózy nebo při nádorech.

Léčba konopím je nyní dostupnější pro více lidí. Nemocnice nedávno začala předepisovat namísto holandského konopí české, které je podstatně levnější. Jeden gram českého vyjde zhruba na 100 korun, holandské bylo až trojnásobně dražší, i když jsou účinky stejné. U holandského konopí se měsíční náklady na léčbu pohybovaly okolo 8000 Kč. Pojišťovny léčbu konopím nehradí, a proto si ho lidé platí sami. Podle Hřiba tak bude české konopí dostupné i pro méně movité pacienty.

Zdroj: ČTK
 

Štítky konopí, pacient, nemocnice, Brno, Petra Veselá, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatoanenská nemocnice v Brně nabídne léčebné konopí v tobolkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.