Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vokřál chce v Brně jednat o šestikoalici i s KDU-ČSL a ČSSD

Hnutí ANO chce spolu s Žít Brno, Stranou zelených a TOP 09 jednat o nové šestikoalici v Brně s blokem KDU-ČSL a ČSSD. ČTK to dnes řekl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj by to mohlo vyřešit patovou situaci, která nastala po rozpadu koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ.

Lidovci se totiž poté dohodli na spolupráci a hledání partnerů pro novou koalici s ČSSD, a proto obě strany nepůjdou do žádné koalice bez sebe. ANO, Žít Brno a SZ přibraly TOP 09, ale mají dohromady jen 27 mandátů. K většině je potřeba 28.

Na oslovení bloku KDU-ČSL a ČSSD se dnes shodli zástupci ANO, Žít Brno, SZ i TOP 09. "Dohodli jsme se, že nadále budeme pokračovat v této naší platformě a že vyzveme k jednání druhý blok, abychom vytvořili koalici těchto dvou platforem. Domníváme se totiž, že je naše situace patová," řekl Vokřál.

Jeho čtyřčlennému bloku totiž schází k většině v zastupitelstvu jeden hlas, a přestože chtěl získat buď lidovce, nebo sociální demokraty, obě strany odmítly jedna bez druhé jít do jakékoliv spolupráce. Na druhé straně můžeČSSD a KDU-ČSL, které mají celkem 18 mandátů, zlákat do koalice pouze zbylé opoziční strany ODS a KSČM nebo nezařazeného zastupitele Tomáše Kratochvíla, avšak lidovci odmítají spolupráci s komunisty.

Podle Vokřála by mohly oba bloky spolupracovat na klíčových věcech po dobu více než dvou let, které zbývají do voleb. "Nemáme zájem o destabilizaci města. Jde nám o to, aby nám nezarostly Lužánky a podobně. Nechceme politikařit a chceme, aby se město kvůli patu nezastavilo, ale aby se pokračovalo v tom trendu, který se nám tady podařilo nastavit," uvedl Vokřál.  

Městu se podle primátora podařilo nastartovat projekty, jako je Janáčkovo kulturní centrum, ale i další věci. "Uvidíme, jak se k tomu KDU-ČSL a ČSSD postaví. Určitě neočekáváme, že bychom si padli kolem krku, ale jde o to si vysvětlit, v čem spatřujeme výhodu široké koalice, protože jinak jsme přesvědčení, že by to mohlo město oslabit," dodal Vokřál.

Koalice se rozpadla kvůli tomu, že ji lidovci považovali za ukončenou proto, že ANO jednalo podle nich za jejich zády o možné nové koalici s ČSSD. Vedly k tomu spory mezi ANO a KDU-ČSL ohledně zefektivnění městských firem. Lidovci pak ANO předběhli a dohodli se na spolupráci s ČSSD.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS jich má pět, SZ, TOP 09 a KSČM po čtyřech a poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale hnutí ho později vyloučilo ze svých řad pro nespokojenost s jeho prací.

Zdroj: ČTK
   

Štítky KDU-ČSL, ANO 2011, ČSSD, Petr Vokřál, Žít Brno, koalice, Brno, TOP 09, Tomáš Kratochvíl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vokřál chce v Brně jednat o šestikoalici i s KDU-ČSL a ČSSD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.