Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soutěž o nejlépe opravenou památku kraje vyhrál kostel ve Sloupu

Nejlépe opravenou jihomoravskou památkou za rok 2015 je barokní kostel Panny Marie Bolestné ve Sloupu, známém poutním místě na Blanensku. Na druhém místě v kategorii velkých staveb skončila hrobka Lichtenštejnů ve Vranově na Brněnsku. Výsledky soutěže schválila rada kraje, sdělil Jiří Klement z krajského úřadu.

Kostel ve Sloupu je z poloviny 18. století, má výrazné průčelí se dvěma věžemi. V roce 2015 se podařilo obnovit střechu, a to v původním duchu. Podle památkářů šlo o profesionálně odvedenou práci, která stavbu technicky i esteticky zhodnotila.

Ve Vranově loni po třech letech skončila rekonstrukce hrobky, kde je pohřbeno zhruba 50 členů knížecího rodu Lichtenštejnů. Práce přišly přibližně na 54 milionů korun.

Z drobných staveb uspěla v soutěži zvonička v Rebešovicích na Brněnsku. V kategorii děl výtvarného umění zvítězily zrestaurované lavice v kostele Nejsvětější Trojice v Brně-Králově Poli. Kraj v rámci soutěže rozdělí 300.000 korun.

Hejtman Michal Hašek ocenil, že se do soutěže letos zapojil rekordní počet hlasujících. Bylo jich více než 13.000. Výsledky byly velmi vyrovnané, uvedl Hašek.

Zdroj: ČTK

Štítky soutěž, kostel, Lichtenštejnové, Jiří Klement, Brněnsko, okres Blansko, Vranov, Michal Hašek, Rebešovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž o nejlépe opravenou památku kraje vyhrál kostel ve Sloupu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.