Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno bude sčítat lidi v bytové nouzi. Na sčítání hledá dobrovolníky

V návaznosti na schválenou Strategii sociálního začleňování bude nyní Brno zjišťovat, kolik ve městě žije lidí v bytové nouzi. Od 18.–24. dubna proto proběhne takzvaný Registrační týden pro rodiny bez domova.

 Akci organizuje Magistrát města Brna, Platforma pro sociální bydlení, IQ Roma Servis a Agentura EU pro základní práva (projekt LERI).

Registrační týden je prvním krokem ke spuštění projektu Rychlého zabydlení (Rapid Re-housing), kdy město Brno vyzkouší na 50 vybraných rodinách bez domova inovativní způsob ukončování jejich bezdomovectví. A pokud bude tento ve světě úspěšný model fungovat i u nás, stane se součástí komplexního přístupu k rodinám bez domova. Na začátek ale musíme vědět, kolik takových rodin v Brně je, a proto v rámci registračního týdne proběhne sčítání rodin bez domova,“ uvedl zastupitel Martin Freund, který má oblast sociálního začleňování na starosti.

Sčítání bude probíhat způsobem, který vyvinula organizace Community solutions v USA v rámci kampaně 100 000 Homes (100 000 domovů). Kromě prostého sečtení lidí bez domova v daném městě vyhodnocuje míru ohrožení důsledky bezdomovectví pomocí dotazníku. Ze získaných údajů je možné identifikovat skupiny, které potřebují pomoc nejdříve a nejrychleji. Zjednodušeně řečeno míra ohrožení (například kombinace závažných chorob a násilí) napovídá, že daný člověk bez domova s velkou pravděpodobností umře v blízkém čase a je tedy nutné mu poskytnout co nejdříve bydlení a další podporu.

V Brně budou mapovány rodiny s dětmi v azylových domech či ubytovnách. „Očekáváme, že rodin v bytové nouzi (podle evropské typologie bezdomovectví a vyloučení z bydlení ETHOS jsou tyto formy ubytování považování za bezdomovectví) je v Brně 300 až 500, vycházíme z dat poskytnutých úřadem práce a dalšími partnery. Budeme tedy schopni poskytnout bydlení asi 10 % rodin bez domova, což je na pilotní test přístupu housing first vcelku významný podíl,“ glosuje projekt Jan Milota z IQ Roma servis.

Štěpán Ripka z Platformy pro sociální bydlení doplňuje, že „registrační týden je rovněž zásadním momentem pro realizaci randomizované kontrolní studie, která bude projekt Rapid Re-Housing provázet a ověřovat dopad zabydlení na další aspekty života rodin bez domova, jako jsou vzdělávací úspěch dětí nebo zaměstnatelnost.“

Brno se použitím modelu zařadilo mezi evropská města, jako jsou Londýn, Barcelona, Lion, Kodaň nebo Helsinky, jež úspěšnou zámořskou kampaň přenáší do Evropy. Ve Spojených státech se do kampaně 100 000 domovů zařadilo více než 160 komunit (měst) a cíl zajištění 100 000 domovů byl naplněn. Ve Spojených státech nyní kampaň pokračuje pod názvem „Zero 2016“, která si klade ještě ambicióznější cíl ukončit bezdomovectví v zapojených komunitách do konce letošního roku.

Na přípravě a konání Registračního týdne v Brně se podílí velké množství dobrovolníků a lidí se zkušeností s bezdomovectvím. Cílem je rovněž přitáhnout k tématu bezdomovectví a jeho ukončování co nejširší veřejnost, čehož by nebylo možné dosahovat, pokud by se realizoval pouze za pomoci profesionálních sběratelů dat. Brněnský registrační týden bude rovněž využívat zkušeností lidí bydlících přímo v některých ubytovnách, kteří během přípravy osloví ostatní obyvatele ubytovny a připraví základní přehledy o počtech rodin.

Během tohoto týdne se každé ráno sejde skupina 50 sběratelů dat, kteří se po nezbytném zaškolení vydají ve dvojicích sbírat dotazníky do jednotlivých ubytoven a azylových domů. Každý večer budou data z dotazníků zanesena do připraveného softwaru. Data budou uložena v anonymizované formě na některém z brněnských výzkumných pracovišť a počítá se i s jejich dalším využíváním k výzkumným a výukovým účelům.

Dobrovolníci se mohou podílet na sčítání rodin nebo na zpracování dat.

Zájemci o dobrovolnictví a jinou podporu při registračním týdnu mohou kontaktovat Jana Milotu z organizace IQ Roma Servis na jan.milota@iqrs.cz či na telefonu 608 234 121.

Tisková zpráva

Štítky Brno, rodina, domov, bydlení, USA, Evropská unie, Jan Milota, Martin Freund, Úřad práce České republiky, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude sčítat lidi v bytové nouzi. Na sčítání hledá dobrovolníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.