Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V centru Brna nasbírali archeologové tisícovku beden artefaktů

Téměř tisíc beden zabírají artefakty, které našli archeologové při výzkumu mezi Veselou a Besední ulicí v centru Brna. Na místě mají vzniknout garáže a koncertní sál. Nejvýznamnějším nálezem je poutní odznak ze 13. století pocházející z některého z římských kostelů.

Uvedl to ředitel společnosti Archaia Brno David Merta. Artefakty lidé uvidí na výstavě od 11. do 17. dubna ve foyer Besedního domu.

Odborníci zkoumali plochu v centru Brna zhruba rok. Jejich výzkum zachytil v celém rozsahu tři původní středověké parcely a zázemí čtvrté. "Na větší části dotčené plochy dosáhly archeologické terény mocnosti dva až tři metry, což je výjimečné," uvedl Merta.

Archeologové mohli sledovat stavební vývoj parcel během pěti set let, významně si tak rozšířili znalosti o historii Brna, zejména z období středověku. Nálezy jsou podle Merty významné především z hlediska pochopení nejstarší dřevohliněné architektury, kterou dodnes někdy odborníci pokládají za provizorní stavby, a to až do doby, než byly vystavěny domy kamenné. "My však už víme, že se jedná o plnohodnotné domy poskytující svým obyvatelům plnohodnotný komfort, a to kvalitněji než studené domy kamenné," uvedl Merta.

Pro archeology je významný také výzkum městského opevnění, kdy u Besední ulice zdokumentovali hlavní městskou hradbu, prostor přilehlého parkánu a městského příkopu.

Lidé na výstavě uvidí zejména menší artefakty. Kromě poutního odznaku jde převážně o zlomky keramiky, například kuchyňského nádobí, zvířecí kosti, zlomky technické keramiky, stavební kování, klíče nebo nože. Další zajímavostí jsou dýmky, které na místě zůstaly z dob, kdy tam stávala kasárna.

Na místě nyní dělníci staví podzemní garáže. Nad nimi bude stát koncertní sál pro brněnskou filharmonii. Stavět se začne patrně ještě letos. Hotovo by mělo být o dva roky později. Janáčkovo kulturní centrum bude stát 1,3 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, výzkum, dům, Besední dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Brna nasbírali archeologové tisícovku beden artefaktů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.