Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V zoo se narodilo první mládě rosomáka v ČR. Přišlo se na něj až díky kamerám

Poprvé v České republice se v brněnské zoologické zahradě na začátku března narodilo mládě rosomáka sibiřského. Po pátém ledním medvíděti a trojčatech vlků hřivnatých je to další velký chovatelský úspěch.

V Zoo Brno máme od roku 2010 jeden pár rosomáků - samec Ivan se narodil v roce 2008 v norském Kristiansandu a samice Nataša v roce 2010 v Moskvě. Vzhledem k tomu, že gravidita u samic rosomáka je těžko rozpoznatelná, byli jsme příjemně překvapeni, když se 2. března objevilo na kamerách z porodního boxu narozené mládě.

I v předchozích letech jsme u našich rosomáků pozorovali páření, ale na mládě jsme čekali celých šest let. Odborníci na chov rosomáků popisují, že u tohoto druhu paradoxně nerozhoduje věk samice, ale samce. Většinou se mláďata rodí, až samec dosáhne osmi let, což se potvrdilo i u nás,“ říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Protože je odchov rosomáků stále velmi neprobádanou oblastí, snažíme se co nejméně samici s mládětem rušit a do odchovu nezasahujeme. „Milí kolegové z Brna, gratuluji k prvnímu odchovu rosomáka sibiřského v českých zahradách a těším se na zprávu, jestli je to samec nebo samička,“ píše ze švédského Nordensarku koordinátor chovu rosomáků Leif Blomqvist.

Před rokem 1990 byl tento druh chovaný spíše v severských krajinách, velmi zřídka v kontinentální Evropě a jednalo se většinou o jedince odchycené ve volné přírodě. Neúspěchy s odchovem v zoo a úbytek jedinců ve volné přírodě vedl v roce 1994 k založení EEP programu, do kterého se zapojilo 13 zoologických zahrad. I když se výsledky odchovu v péči člověka zlepšily, stále se každé narozené mládě považuje za velký úspěch.

Rosomáky v českých zahradách najdete také v Ústí nad Labem, Chomutově a v Hluboké nad Vltavou.

Tisková zpráva

Štítky Česko, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Brno, videokamera, Moskva, Leif Blomqvist, Kristiansand

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo se narodilo první mládě rosomáka v ČR. Přišlo se na něj až díky kamerám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.