Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně znovu hrozí pád koalice ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a SZ

Koalici v Brně složené z ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a Strany zelených znovu hrozí po půl roce rozpad. Vítěz voleb ANO oslovil opoziční ČSSD. Jednat se bude ve čtvrtek, řekl brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil. Podle něj je zatím těžké odhadovat, co jednání přinesou.

Primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL) řekla, že lidovci s nikým nejednají a čekají, co se stane.  Informaci o hrozícím pádu koalice kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL přinesla dnešní Mladá fronta Dnes. Podle ní primátor Petr Vokřál (ANO) potvrdil, že uvažuje o spojení s ČSSD. "Měli jsme to udělat už před půl rokem. V řešení klíčových problémů jsme se moc neposunuli. Buď najdeme v krátké době shodu, nebo budeme muset přemýšlet o setrvání v koalici," řekl MfD Vokřál. 

Opoziční Pospíšil potvrdil, že zástupci ČSSD s ANO už neoficiálně jednali. Setkání podle něj iniciovalo ANO.

"Oficiální jednání budou ve čtvrtek, pak budeme vědět více," nechtěl Pospíšil odhadovat výsledek jednání. Doplnil však, že do jednání by neměl zasahovat bývalý primátor Roman Onderka. Právě on byl důvodem, proč nechtělo ANO po volbách jednat o koalici se sociálními demokraty. Proti Onderkovi má výhrady i hnutí Žít
Brno.

Informace o hrozícím pádu koalice mají i lidovci. "Otevřeně jsme se na radě zeptali, zda je pravda, že ANO nabídlo koalici ČSSD bez nás a bez zelených. Primátor nám odpověděl, že se to tak nedá říct a že je to fáma. My nejednáme s nikým a uvidíme, co nastane," řekla Liptáková.

Koalici hrozil pád už v závěru loňského roku. Hnutí ANO totiž nebylo spokojené se svým radním Tomášem Kratochvílem, který měl na starosti vznik holdingu městských firem. Požadovalo proto jeho odvolání z rady, proti tomu se však lidovci postavili a tvrdili, že s Kratochvílem nemají problém a záležitosti ať si ANO vyřeší uvnitř hnutí. ANO pak Kratochvíla vyloučilo ze svých řad, on pak nakonec sám rezignoval. Koaliční partneři tehdy jednali s jinými stranami o vzniku nové koalice, avšak shodně tvrdili, že je pro ně prioritou zachování té současné. To se nakonec podařilo.

Zdroj: ČTK
 

Štítky ANO 2011, Brno, KDU-ČSL, koalice, ČSSD, Žít Brno, Oliver Pospíšil, Strana zelených, Klára Liptáková, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně znovu hrozí pád koalice ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a SZ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.