Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Požár lesa zaměstnal hasiče na celé nedělní odpoledne

Stovka hasičů, několik desítek požárních automobilů, škoda okolo 1 milionu korun a jeden zraněný. To je bilance včerejšího požáru lesa na Hodonínsku.

Hasiči z jižní Moravy a Zlínského kraje v neděli zasahovali při rozsáhlém požáru lesa v Bílých Karpatech u Javorníku na Hodonínsku. Hořet začalo před polednem v těžko přístupném terénu jihovýchodně od obce. Oheň zasáhl hrabanku a nízký porost na ploše přibližně 500 krát 500 metrů.

Lesní požár se rozšířil v okolí vrchu Hradisko. Z pevné asfaltové komunikace vedoucí Filipovským údolím po samotný vrchol musela hasičská technika s vodou zdolat takřka 3 kilometry lesního terénu a 240 výškových metrů. Bohužel v příkrém a místy i měkkém svahu nedokázala po nezpevněných lesních cestách na požářiště vyjet. Prvotní hašení tak probíhalo za pomoci ženijního a ručního náčiní. Najít správnou a sjízdnou cestu se podařilo až po pár hodinách. Od té chvíle začala být k požářišti kyvadlově dopravována voda několika velkokapacitními cisternami.

V 16.20 hod. bylo zřejmé, že se hasičům rozděleným do dvou úseků podařilo dostat živel pod kontrolu. Požár se již dále nerozšiřoval a na místě bylo dostatek sil a prostředků pro jeho úplnou likvidaci. Tu velitel zásahu ohlásil o dvě hodiny později, přibližně v 18.20 hod. Tímto však zásah neskončil, neboť během večera a noci se na místě vystřídalo několik jednotek, které prováděly dohled nad uhašeným požářištěm.

Kromě složitého terénu negativně ovlivnily hasební práce i nepříznivé povětrnostní podmínky. Nejenže silný vítr zpočátku přispěl k samotnému rozšíření požáru, bohužel neumožnil ani nasazení vrtulníku pro případné letecké hašení. Naštěstí se požár omezil jen na nízký porost a lesní hrabanku, korun stromů se nedotkl.

Skutečnost, proč k požáru došlo, je nadále v šetření, jednou z pravděpodobných příčin je jeho vznik v důsledku předešlého pálení. Každopádně je již nyní jisté, že zasáhnul plochu o rozloze 8 hektarů a způsobil škodu ve výši 1 milionu korun.

Zdroj: HZS Jmk

  
 

Štítky les, požár, okres Hodonín, terén, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Bílé Karpaty, Hradisko, Javorník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár lesa zaměstnal hasiče na celé nedělní odpoledne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.